Deel dit artikel
-

Newconomy wil in ExplainerDC stappen

Newconomy is in onderhandeling met webbouwer ExplainerDC over een participatie in het bedrijf. Dit is de eerste nieuwe participatie waarover Newconomy mededelingen doet sinds in februari dit jaar een groep nieuwe investeerders en een nieuwe directie aantrad. Newconomy wil wachten tot 18 juni, de dag van de buitengewone aandeelhoudersvergadering, om verdere mededelingen te doen over deze beoogde participatie en de verdere toekomstplannen.

Directeur Willem Jan van den Dijssel laat desgevraagd weten dat er met meer partijen wordt gepraat. Hij wil op de vergadering ook meer inzicht geven in de koers die hij en zijn financiële partners willen varen met de vroegere dot-com-investeerder.

ExplainerDC is in 1997 ontstaan uit Explainer Interactive en Fresco Digital Communications en was tot eind 1999 een volle dochter van de RAI Groep. Het bedrijf maakte websites en applicaties voor onder meer Het Financieele Dagblad, KPMG, de Nederlandse bibliotheken (NBLC) en Vendex KBB. De directeuren Ronnie Overgoor en Stef Heutink hebben een kleine meerderheid van de aandelen in ExplainerDC (51,2 procent). ABN Amro Participaties heeft 20 procent en de RAI Group 28,8 procent.

Newconomy zag zich gedwongen om al voor de aandeelhoudersvergadering iets te vertellen over de onderhandelingen met ExplainerDC omdat twee van de commissarissen van Newconomy ook commissaris en aandeelhouder zijn bij ExplainerDC, namelijk Hans Wiegel en Marius Jonkhart. De vroegere (interim-)bestuurder van Newconomy, Cees van Steijn, is eveneens commissaris van ExplainerDC. Overigens zijn Wiegel en Jonkhart niet actief betrokken bij de onderhandelingen.

Directeur Ronnie Overgoor van Explainer wil niets kwijt over de stand van de onderhandelingen met Newconomy. "Komt u maar op de aandeelhoudersvergadering, de 18e." Van den Dijssel van Newconomy zegt op de vergadering volledig openheid van zaken te willen geven. "Dan zal ik duidelijk maken wat we van plan zijn, waarom en waar dat toe moet leiden." In een toelichting bij de agenda voor de aandeelhoudersvergadering schrijft Van den Dijssel dat hij "uitstekende synergetische mogelijkheden" ziet met andere participaties van Newconomy. ExplainerDC is een "waardevolle uitbreiding van de portefeuille".

Op de aandeelhoudersvergadering zal Newconomy tevens toestemming vragen om – indien nodig – nieuwe aandelen te mogen uitgeven. Er staan nu 67 miljoen aandelen uit, waarvan Newconomy zelf 15,2 procent in bezit heeft. Door een statutenwijziging mag het aantal aandelen worden uitgebreid tot maximaal 155 miljoen stukken.

Deel dit bericht

13 Reacties

Harry de Koning

Hoe gaat het eigenlijk met Explainer in Ghana. Weet iemand daar wat meer van?

tix

Dit is inderdaad een nieuwe participatie na lange tijd. Het is echter zo dat NC de komende maanden geen nieuwe businessplannen zal reviewen. En als men al investeert moet het een goedlopend bedrijf zijn en moet deze zich al bewezen heben, aldus NC.

Joke Bruijs

"Investeren in een goedlopend bedrijf." Wat heeft dat nu voor zin? Al het bedrijf goed loopt heeft het toch geen VC investering meer nodig? Dan heb je cashflow, en een bank. En als je een goedlopend bedrijf bent, wat moet je dan met een VC investering, met alle druk en controle vandien? Explainer heel snel laten groeien en dan naar de beurs? Lijkt me niet voor zo'n kleine dienstverlener.

Patrick

Ruikt naar ons-kent-ons, old-boys en achterkamertjes, omdat twee van de commissarissen van Newconomy ook commissaris en aandeelhouder zijn bij ExplainerDC, namelijk Hans Wiegel en Marius Jonkhart. De vroegere (interim-)bestuurder van Newconomy, Cees van Steijn, is eveneens commissaris van ExplainerDC. En nog zo'n classic: –"uitstekende synergetische mogelijkheden"–. Tja.

Hubo

Patrick, klopt helemaal! Incest lijkt het wel. Explainer loopt helemaal niet goed, ze hebben gewoon geld nodig. Newconomy huurt zelfs een etage van Explainer, hun eigen gebouw bestaat niet eens meer. Het lijkt op twee zinkende schepen die met elkaars onderdelen nog een drijvend schip proberen te bouwen, maar het lijkt meer op verrijking van vriendjes. Ben benieuwd.

Joke Bruijs

Kinderen toch, het is hier politiek Den Haag niet! Als een financier geld wil steken in een bedrijf dan mag dat en is dat geen 'achterkamerpolitiek'. Wel juist lijkt me de conclusie dat het niet goed gaat met Explainer en er geld bij moet. Tsja, en dan is het wel handig als je goede persoonlijke relaties hebt met een "VC" als Newconomy. Wat dat betreft goed management dus van de heren Overgoor en Heutink. Nu de operationele resultaten nog.

Taco

Joke, er valt wel meer over te zeggen. Newconomy is geen gewone VC. Newconomy is een VC waarvan de investeerders de aandeelhouders zijn. De VC Newconomy dient dan ook voor alles het belang van zijn eigenaren, de aandeelhouders, te behartigen en niet het belang van de vrienden en kennissen van het bestuur (Het bestuur is immers NIET de eigenaar maar houdt namens de eigenaren toezicht). En wat betreft Newconomy doen ze dit na mijn mening buitengewoon slecht. Als je het lijstje Newconomy bedrijven bekijkt blijkt dat volgens mij de volgende bedrijven niet meer operationeel zijn: ipotentials.com, winesmart.com, Yooz.com. Van de overige bedrijven zijn er verschillende die geen omzet draaien. Wie zich de prospectus nog kan herinneren van Newconomy weet dat de waarde van Newconomy bepaald werd op basis van 3 bedrijven die omzet maakten: Ilse,Tie en Wish, de overige bedrijven kreeg men er gratis bij. Nu bestaat Newconomy alleen uit de bedrijven waar men geen waarde aan kon toekennen ofwel zonder waarden waren (waardeloos). Ik schat dat Newconomy gaat proberen zo'n 10 miljoen euro binnen te halen met nieuwe aandelen. Dit betekend dat deze aandelen op korte termijn een rendement in de vorm van dividend over dit bedrag + reeds uitstaand bedrag moet opleveren van zo'n 5 tot 10%. Dit lijkt mij gezien de huidige prestatie's van deelnemende bedrijven zeer onrealistisch. Daarbij moet men bedenken dat Newconomy slechts een deelbelang heeft in de bedrijven. Maakt een van de bedrijven in het Newconomy netwerk geheel onverwachts winst dan moet dit nog gedeeld worden met andere eigenaren. Dat Newconomy aardige winst kan maken met de verkoop van belangen in bedrijven lijkt mij uitgesloten. Wie wil nu bij voorbeeld Tryllian, Smarthaven overnemen, zonder geld toe te krijgen. Het is daarom aannemelijk om te veronderstellen dat Newconomy het uitgeven van aandelen niet ziet als investering voor de onderneming maar als een middel om geld te verdienen om de lonen + beloningen van de directie en commissarissen uit te betalen. Vroeger noemde men dit gewoon oplichterij.

Taco

Joke Bruijs, investeren doet een verstandig investeerder het liefst "in een goedlopend bedrijf." Misschien is een voorbeeld uit de oude economie het meest verhelderend. Stel je heb een transportbedrijf en je kan er een klant bij krijgen. In dat geval zoek je een investeerder die geld in de onderneming wil stoppen om een nieuwe vrachtwagen te kopen (500.000 euro is normaal bedrag voor een beetje vrachtwagen). De nieuwe klant moet dan genoeg geld opleveren om afschrijving en operationele kosten te kunnen betalen. Het extra geld wat met de vrachtwagen verdiend wordt is dan het rendement. Als dit rond de 10% is van het investeringsbedrag dan is er spraken van een aardig rendement. Als er na een week weer een nieuwe klant bij komt kan het zijn dat ik weer een investeerder zoek. Dit kan virtueel oneindig doorgaan.Het bedrijf loopt goed en elke nieuwe investering levert zijn geld op (rendement). Investeringen om een noodleidend bedrijf langer in leven te houden zonder een duidelijke visie op rendement is dubieus.

Joke Bruijs

Taco: je eerste verhaal klopt helemaal. Niet in Newconomy investeren dus. Dat wisten we natuurlijk ook allemaal al lang, want we hadden voor de beursgang van Newconomy de voortreffelijke artikelen over De Hond in Quote gelezen. Geweldige uitzending van het Zwarte Schaap trouwens.Je tweede verhaal vind ik lastig. Investeren in een goedlopend bedrijf, ja. Koop dan Shell of ING. Een VC doet wat anders. Die investeert in potentieel, in toekomstmogelijkheden. Dankzij de investering van de VC kan het bedrijf goedlopend worden.Ik denk dat Explainer niet goedlopend is. Anders zou er geen geld bij hoeven. Dan kon met nieuwe uitbreidingen uit de cashflow betalen. Ik begrijp het leugentje om bestwil wel. Maar heb er ook een hekel aan.

Patrick

De RAI heeft nu bijna 30% van de aandelen in Explainer DC. De RAI rapporteert over 2001 een fors verlies, *16 miljoen, door [quote Parool]: mislukte avonturen op het gebied van internet en catering, de afwijzing van een uitbreidingsplan en het vastlopen van een zoektocht naar een fusiepartner. De RAI heeft nu definitief besloten zich te richten op zijn kernactiviteiten als beursorganisator en accommodatieverhuurder.Kortom de RAI wil/mag niet meer geld bijstorten, Newconomy blijkbaar wel.

Joop

In een eerdere reactie vroeg ene Harry Koning hoe het met Explainer in Ghana ging. In februari van dit jaar heeft er in het economische katern van het Parool een artikel gestaan betreffende Explainer in Ghana. Ik kan het momenteel niet meer vinden in het Parool archief aangezien dat maar 3 maanden terug gaat. Het artikel is gek genoeg nooit bij de Emerce terecht gekomen.

Peter van F.

ik kan me dat artikel in het Parool ook herinneren. Ik heb wel een artikel uit MT {gevonden; http://www.mt.nl/magazine/56960/58328?version=2 } En volgens de {Quote Professionals; http://www.quoteprofessionals.nl/qg_hrmebusiness.htm } gids werken er inmiddels 10 personen in Ghana. Volgens mij zijn ze er nu een jaar actief. Dan doen ze het niet slecht denk ik.

Joop

Bedankt Peter, heb inmiddels de link naar het Parool artikel gevonden met als titel: Amsterdamse concurentie op web Ghana. http://www.parool.nl/1013406667777.html Volgens directeur Overgoor in Amsterdam gaat het inderdaad goed in Ghana, men kan de eigen broek ophouden. Dit e-mailde hij me.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond