Deel dit artikel
-

News Corp. maakt digi-krant louter voor iPads

Mediabedrijf News Corp. investeert zwaar in de ontwikkeling van een ‘iPad-krant’. De digitale uitgave verschijnt niet in print, zelfs niet op het web en is enkel als download verkrijgbaar.

Dat gerucht doet de ronde in de Amerikaanse media, op basis van een bericht in Women’s Wear Daily. Op initiatief van topman Rupert Murdoch zou de uitgeverij een team van 100 man hebben samengesteld. Zij werken onafhankelijk van andere redacties.

Het ‘tab team’ moeten los van enige mediaconventies een nieuw soort uitgave samenstellen, een digitale publicatie voor tabletcomputers of: tabs.Het budget voor de papierloze krant: 30 miljoen dollar.

De gedachte achter deze noviteit is dat consumenten op een tab meer tijd met digitale kranten doorbrengen dan op het web en de mobiele telefoon. Het zou dus kunnen lonen om een abonnementenmodel te introduceren voor de downloadkrant die mogelijk The Daily heet.

‘The Daily’ zou een dagblad zijn dat te koop is met een week- of maandabonnement. De ‘krant’ kost 99 dollarcent per week en 4,25 dollar per maand. Dat is althans wat Women’s Wear Daily stelt op basis van zijn bronnen.

De nieuwe uitgave zou nog voor het einde van dit jaar op de markt kunnen zijn. Zo niet, dan brengt het team zijn uitgave vroeg in 2011 uit.

Het bestaan van The Daily an sich en details over prijs en productieteam zijn nog wat speculatief. Het staat echter vast dat News Corp. voor de Amerikaanse markt een tabletpublicatie maakt. Het bedrijf bevestigde dat in november namelijk onomwonden aan journalisten tijdens een investeerdersconferentie.

Een tab, of pad, heeft een groter scherm dan een mobiele telefoon en is draagbaarder dan een laptop. Bovendien onderscheidt het apparaat zich van andere computers in het feit dat het primair met de vinger wordt bediend. Hierdoor zou een wezenlijk ander consumptiepatroon ontstaan. Gedetailleerde onderzoeken hierover zijn vooralsnog schaars.

In Nederland circuleren er tegen het einde van dit jaar 250.000 tabletcomputers en nog eens 100.000 ereaders, apparaten om digitale boeken te lezen. Dat werd recent duidelijk uit onderzoekscijfers van GfK.

Foto: pedrosimoes (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond