Deel dit artikel
-

Nieuwe Horizon-settopbox UPC heeft appstore

Dit najaar brengt UPC zijn nieuwe interactieve settopbox Horizon op de markt. Een innovatief systeem van het Rotterdamse bedrijf Metrological maakt televisie kijken tot een internetachtige ervaring met apps, widgets en mogelijk ook themazenders van adverteerders.

Mogelijk al in oktober of november, maar zeker voor 2012, brengt UPC eerst in Nederland en daarna in het buitenland de Horizon Gateway op de markt. De decoder weet video op andere machines in een huishouden te vinden, maar heeft via internet ook een lijntje naar buiten.

‘Mooie interface bij UPC’

De gebruikersinterface van de Horizonbox ziet er volgens nauw betrokkenen goed uit, want snel en intuïtief te gebruiken. Bovendien bevat de decoder een appstore om programmaatjes van internet te downloaden, als ware de tv een mobiele telefoon.

Dat bleek uit een bijzin in de presentatie van Rolf Meter tijdens een Immovatorbijeenkomst in Hilversum. De producties van zijn bedrijf 5Minuten.tv komen namelijk, zo vertelde hij, gedurende een jaar via de Horizonbox als widget in de interface voor interactieve tv van UPC. Naar het onderliggende systeem verwees hij met de term ‘Yuixx’.

In de praktijk werkt het zo, dat een tv-kijker op de knop van zijn afstandsbediening drukt om een menu op het scherm te roepen. De icoontjes verschijnen onderaan het scherm. Uitgebreide menu’s verschijnen vervolgens links of rechts in de marge van het tv-scherm.

(interfacedemo uit 2009)

Vanuit Rotterdam de wereld over

Navraag leert dat de app- en widgettechnologie in de Yuixx dezelfde is als die in UPC’s Horizondoos zit. En die technologie wordt in Rotterdam gebouwd door het bedrijf Metrological.

De Yuixx-site meldt dat de widgets in de appstore zijn gebaseerd op Yahoo-technologie, maar volgens Albert Dahan van Metrological worden inmiddels ook HBB- en HTML5-apps ondersteund. Een SDK is onderweg, zodat onafhankelijke programmeurs ook voor UPC’s interactieve tv-platform kunnen ontwikkelen.

De woordvoerder van UPC wil niet uitwijden over andere details van de Horizon Gateway. “Maar volgende week is Mike Fries op het IBC-congres in Amsterdam en daar zal hij een tipje van de sluier oplichten.” Mike Fries is de topman van Liberty Global, het moederbedrijf van UPC.

De settopbox van Yuixx komt ook voor de feestdagen op de markt. Daardoor kunnen abonnees van andere tv-bedrijven ook ‘het nieuwe tv kijken’ tot zich nemen.

Nog geen standaard voor ontwikkelaars

Steeds meer televisie, settopboxen en BluRayspelers hebben een ingebouwde internetaansluiting, vast of mobiel. Tv-fabrikanten spelen daar in toenemende mate op in door app stores in internetdiensten als Skype en YouTube in hun toestellen te verwerken. Een standaardplatform is nog niet uitgekristalliseerd. Onder andere Apple, Google en Samsung doen een poging. Het is niet onaannemelijk dat HTML uiteindelijk het de facto platform voor ontwikkelaars wordt. Op smartphones is een vergelijkbare trend zichtbaar.

Foto: Amit Burstein (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Niels

Ik ben heel benieuwd of dit een nieuwe standaard gaat worden. Het zal volgend jaar zeker een strijd geven als Google ook los gaat. Wij merken op http://www.digitaaltvkijken.nl dat er steeds meer vraag komt naar extra opties op de TV. Ik ben benieuwd

Erwin Boogert

Kun je dat verder specificeren, wat je merkt?

niels

Vanuit ons callcenter krijgen we veel vragen van consumenten die horen en lezen dat er steeds meer mogelijk is op TV (live pauzeren, films on demand, uitzending gemist, 3D enz.) het is ze echter vaak niet duidelijk of dat een mogelijkheid is vanuit de TV of vanuit het abonnement dat ze daarbij moeten sluiten. Daarnaast hoort de consument ook allerlei verhalen die te maken hebben met de mogelijkheden van connected TV, dus ze vragen zich af of ze nu al een nieuw abonnement of een nieuwe TV moeten aanschaffen. Dit zien wij overigens vaker bij nieuwe ontwikkelingen; de consument vraagt zich continu af of ze niet iets te vroeg zijn met het aanschaffen van nieuwe mogelijkheden. Wensen die we vaak horen zijn: snel zien wat voor weer het wordt, hoe staat het met de files, youtube op TV, snel mijn social media of nu.nl bekijken via de tv. Dus eigenlijk zaken die de consument nu frequent via zijn mobile device doet.

Kolbizzk

Consumenten zijn inderdaad geïnteresseerd in nieuwe opties voor TV. De laatste 2 maanden is de interesse duidelijk toegenomen. Er komen steeds meer bezoekers naar http://www.internetoptv.com die informatie zoeken over smart tv, apps voor de afstandbediening en zoeken naar de beste aanbieder. Voor consumenten is het moeilijk.een keuze te maken omdat er dus nog geen standaard platform is.

Marcel

Ik ben ook zeer benieuwd naar dit soort apparaten. Ik heb in mei 2011 een prijsvraag (van de Toppers) gewonnen bij 5minuten.tv en de prijs was een Yuixx box in Toppers uitvoering en twee kaartjes voor het concert van de Toppers. En je raad het al, de Yuixx box heb ik tot op heden niet onvangen. Ik zal dus waarschijnlijk moeten uitwijken naar een andere box aangezien ik er geen heil meer in zie dat ik de Yuixx box nog ontvang.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond