Deel dit artikel
-

Nieuwe Nederlandse zoekmachine

Er is weer een nieuwe Nederlandse zoekmachine gelanceerd. Dit keer gaat het om Izito. Met de door Izito ontwikkelde 'rich user interface' kunnen gebruikers hun zoekresultaten organiseren, aanpassen en zelfs parkeren om ze later te bekijken. Daarmee is Izito de eerste zoekmachine die non-lineair zoekgedrag ondersteunt, aldus de makers.

De naam Izito is een combinatie van het Engelse woord “I” = “Ik” en het Griekse woord “Zito” = “Zoeken”. Izito staat dus voor “Ik Zoek”. Uit recent onderzoek blijkt volgens Izito dat zoekacties op het web vrijwel nooit verlopen volgens het bekende lineaire stramien ‘zoeken, kijken, klikken, klaar’. Gebruikers komen meerdere keren terug naar de pagina met resultaten en gebruiken die als uitvalsbasis en navigatiemiddel. De interface van Izito is speciaal ontworpen om dit typisch menselijke zoekgedrag beter te ondersteunen.

“Met de Izito interface nemen we het feitelijke zoekgedrag als uitgangspunt en ondersteunen dat met de nieuwste technieken”, zegt Hans van den Berg, één van de oprichters van Izito. “Een zoekmachine moet aansluiten bij het gedrag van de gebruikers en niet andersom. De interface moet zo natuurlijk mogelijk aanvoelen. Komend najaar gaan we daar nog een stap verder in, door menselijke intelligentie direct te gebruiken in het zoekproces.”

De resultaten bij Izito openen in een frame. Dat betekent dat niet het webadres van de gevonden pagina in de adresblak van de browser verschijnt, maar in plaats daarvan het adres waarmee Izito zelf op de proppen komt.

Deel dit bericht

7 Reacties

sumie

Bij mij gebeurt niet echt veel. Sterker nog, na het invoeren van een zoekterm verschijnt linksbovenin knipperend het woordje 'DING' wat waarschijnlijk 'LOADING'g betekent maar niet in het scherm past.Kan er dus nog niet veel over zeggen. 

Bram

“Een zoekmachine moet aansluiten bij het gedrag van de gebruikers en niet andersom. De interface moet zo natuurlijk mogelijk aanvoelen. Komend najaar gaan we daar nog een stap verder in, door menselijke intelligentie direct te gebruiken in het zoekproces.” Helemaal mee eens. Maar dan vind ik het dus een misser dat er geen autofocus op het input veld zit. Nu moet ik dus telkens een keer klikken met mijn muis in dit boxje. Er zijn zoveel mensen die roepen dat ze iets van userinterfaces weten en ze vergeten gewoon de basics.

Lac

Ik ben niet echt ingevoerd in zoekmachinetaal, interfaces etc en dus wellicht een gemiddelde gebruiker; en als gemiddelde gebruiker moet ik zeggen dat ik niet begrijp hoe mensen denken dat dit een gat in de markt is. De site werkt traag en het feit dat er eerst een reeks aan gesponsorde links volgt is helemaal irritant. De manier van navigeren is vervelend, de manier waarop je 'nog te bezoeken' sites kunt ordenen werkt uiteindelijk juist warrig.

Robin

Leuke interface, maar wel langzaam. Als men even snel iets wil opzoeken, doet een leuke interface er weinig toe. Leuk geprobeerd, maar het moet echt sneller!!!

JaspervdHulst

Dat je wilt aansluiten bij het gedrag van de gebruiker en niet andersom is natuurlijk een nobel streven, maar ook een gevaarlijke uitspraak. Aansluiten bij alle gebruikers lijkt me onmogelijk, daarvoor zijn mensen te verschillend. Maar aansluiten bij een grote groep gebruikers zou al heel wat zijn natuurlijk.Maar ik vraag me heel sterk af of izito daarin geslaagd is of ooit zal slagen op de manier waarop ze te werk gaan. In ieder geval moet ik mij nog veel te veel aanpassen. Ik gebruik het liefst Firefox als browser, maar dat moet ik in ieder geval over boord gooien als ik izito wil gebruiken (jammer want tab-browsing is nou juist zo handig als je aan het zoeken bent). Verder moet ik de nieuwste flash-player downloaden (een zoekmachine die flash gebruikt? ik ben benieuwd dacht ik nog) voor mij IE installatie, maar dat werd misschien eens tijd. Eenmaal aan het zoeken irriteer ik me aan het openen van links in een window waarboven ik nog steeds de zoekmachine zie, het feit dat ik de browser 'back' button niet kan gebruiken om naar de vorige pagina te gaan en de overdreven flashy interface die me afleid van de resultaten.Ik moet mij in ieder geval nog te veel aanpassen en ik vraag me heel sterk af of dat niet voor de meeste gebruikers geldt.Maar misschien komt dat wel omdat we anders gewend zijn, en ons al te veel hebben aangepast aan de bestaande zoekmachines…

Coen Zondervan

Sorry hoor, maar wat een gebakken lucht verhaal. "De interface moet zo natuurlijk mogelijk aanvoelen etc…" De voorwaarden voor een dergelijke site zijn toch minimaal dat deze met iedere willkeurige browser zonder aanvullende software snel geladen en gebruikt kan worden. Daar zijn de bouwers van deze site al mist in gegaan omdat er Flash is toegepast. Het laden van de pagina duurt welhaast een eeuwigheid; pakweg 45 seconden met 2 maal ISDN. En dan begint het wachten opnieuw, als return op de zoekopdracht verschijnt de mededeling "loading". Hoe lang dit duurt kan ik niet zeggen, ben na een minuut of 2 maar afgehaakt.

Jeroen Straathof

Zonde van de moeite, ik heb een aantal termen ingetikt en ik ben niet onder de indruk.De steekwoorden voor deze zoekmachine, langzaam, niet vernieuwend, one day fly !

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond