Deel dit artikel
-

Nieuwe privacywet EU: geen opt-in marketing en profileren

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een nieuwe privacywetgeving. Er waren 621 stemmen vóór, 10 tegen en 22 onthoudingen. Voor marketeers is er in elk geval goed nieuws: een speciale opt-in voor alle dataverzameling voor marketingdoeleinden en (online) profileren wordt niet verplicht gesteld.

Een jaar geleden werd een dergelijk voorstel nog wel geamendeerd door het Europees Parlement. Direct mail en telemarketing zouden daardoor alleen nog maar kunnen als de consument hiervoor toestemming had gegeven en wel zodra een willekeurig bedrijf gegevens over hem vastlegde, al was het alleen de naam en het adres of de aankoopgeschiedenis.

De voorgestelde privacywetgeving (pdf) is niettemin streng: Verwerking van persoonsgegevens mag in veel gevallen pas na toestemming, en overtredingen kunnen worden bestraft met miljardenboetes, tot 5 procent van de jaaromzet van een bedrijf. Consumenten mogen persoonlijke data laten vernietigen (recht van vergeten).

Daarnaast komt er een meldplicht voor datalekken. Zo’n lek moet binnen 24 uur gemeld worden aan de toezichthouder en waar nodig moet ook de betrokkene zelf ingelicht worden.

Hoewel een opt-in niet verplicht wordt gesteld, moeten consumenten altijd worden geïnformeerd dat hun gegevens verzameld worden voor marketing en profileren en ze moeten zich ook makkelijk kunnen afmelden. Opt-out toegang tot data is van groot belang voor nieuwe markttoetreders. Zij verwerken persoonsgegevens immers om hun producten via direct- en online marketing onder de aandacht te brengen van potentiële kopers.

De branchevereniging voor dialoogmarketing (DDMA) heeft nog wel vragen. Toestemming moet expliciet gegeven worden. Wat betekent dit voor de cookies? Ook moeten bedrijven waarschijnlijk hoge nalevingskosten maken door de verplichting om alles te documenteren en om een privacy officer aan te stellen.

De Europese Raad van Ministers moet overigens nog wel zijn goedkeuring aan het voorstel geven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond