Deel dit artikel
-

Nieuwsbank.nl wordt betaalde site

Persberichtensite Nieuwsbank.nl gaat vanaf 25 september geld vragen aan zijn lezers. Alleen persberichten waar de afzender voor betaald heeft, zijn gratis in te zien. Voor alle overige berichten moet een abonnement worden afgesloten.

De webexploitant, het Interactief Nederlands Persbureau (INP), nam de stap nadat de financiële problemen dit jaar tot onacceptabele hoogten waren toegenomen. Het bedrijf had al sinds de start in 1997 geen winst gemaakt, maar dit jaar sloeg dat om in een verlies. Volgens hoofdredacteur Jan Halkes biedt het nieuwe business-model betere financiële vooruitzichten. "Het is onze doelstelling om onze omzet te verdubbelen. Dan komen we weer een heel eind in de richting van quitte-draaien".

In de oude situatie haalde het INP zijn inkomsten uit de verkoop van specialistische diensten, waaronder nieuwsselecties, aan de zakelijke markt. Veel groei zat hier de laatste tijd niet meer in, aldus Halkes. "Qua omzet was de piek begin dit jaar al bereikt. Op het laatst bedroeg de omzet eenderde van onze maandelijke kosten." De verkoop van advertentieruimte voegde nauwelijks nieuwe inkomsten toe, legt Halkes verder uit. "Wij waren niet interessant voor adverteerders, omdat we een te algemene doelgroep hadden: mediajournalisten en bedrijven die elkaars persberichten in de gaten wilden houden."

Halkes realiseert zich desgevraagd dat het nieuwe model zal leiden tot een afname van het sitebezoek, maar het bereik van de persberichten zal volgens hem toch toenemen. "De inzenders van de persberichten staan te trappelen om te betalen. Hun bereik wordt namelijk vergroot door onze nieuwe samenwerking met medianetwerk Novum en ANP Perssupport."

Deel dit bericht

2 Reacties

T.Hobbelen

zoveel onzin in deze bijdrage; geen winst wat omslaat in verlies! er was weinig interesse; enkel bedrijven die elkaars persberichten in de gaten houden. ik denk dat daar maar eens goed nagedacht moet gaan worden hoe je in de pers komt. volgens mij is er zeer veel mogelijk met dit bedrijf en is het zonder meer rendabel te maken, maar niet op deze manier.

Fred Akkerma

Wat is er zo raar aan 'eerst geen winst maken en vervolgens verlies'? Ooit van quitte spelen gehoord? Het is hoopvol te lezen dat er volgens T. Hobbelen veel met Nieuwsbank.nl mogelijk is en dat deze zonder meer rendabel te krijgen is. Maar niet door geld te vragen dus… Hmm, hoe dan wel, vraag je je vertwijfeld af. ANP verdient er op die manier wel geld mee. In tegenstelling tot T. Hobbelen vind ik de stap van Nieuwsbank.nl buitengewoon goed. Zeker als de dienstverlening van Nieuwsbank aan de inzenders van persberichten goed is, is het een prima businessmodel. Daar zal het geld vandaan moeten komen. Minder van betalende 'lezers van persberichten'. Want voor die betaalde content krijgt de lezer dan persberichten te zien van bedrijven die juist niet wilden betalen voor het insturen van dat persbericht. Daar zal niet zoveel goeds tussen zitten, is mijn verwachting.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond