Deel dit artikel
-

Nog altijd weinig schot in overleg podcasts

Tussen de publieke omroepen en de vertegenwoordigers van de muziekindustrie zijn nog altijd geen afspraken gemaakt over de afdracht van rechten voor het gebruik van iPods.

Twee maanden geleden hebben de publieke omroepen NPS, NOS en KRO een groot aantal podcasts van hun site verwijderd na forse rekeningen van de NVPI. Begin dit jaar had de NVPI een bedrag van 135 euro per maand per podcast voor de omroepen vastgesteld. Er werd telkens aangedrongen op overleg, maar er gebeurde niets. Uiteindelijk stuurde de NVPI zelf maar rekeningen.

Volgens Wouter Rutte van de NPVI zit het overleg vast op het feit dat de publieke omroep de organisaties nog altijd geen inzage kan geven in de hoeveelheid programma’s en de muziek die in de podcasts te horen is.

Met de commerciële omroepen zijn wel goede afspraken gemaakt, zo vertelt Rutte aan het Nederlands Dagblad. "We hebben er begrip voor dat het een hele tijd duurt voordat die gegevens bij ons binnen zijn.” Hoe lang de onderhandelingen nog gaan duren is niet bekend.

Deel dit bericht

3 Reacties

Gerard

Wat een lamlendigheid. De podcastgebruiker is de dupe. Het zou ondenkbaar zijn dat gewone programma's zouden vervallen door een rechtenkwestie. Maar de podcastservice wordt zonder omhaal geschrapt. Ook nog eens geheel onnodig vermoedelijk, want de VPRO gaat w?l gewoon door met de podcasts. Een pluim voor deze omroep. Ook het feit dat de Nova-podcast al wekenlang ongeschikt is voor de iPod, getuigt van een verbijsterende gemakzucht.

a.noniem

Niet alleen de VPRO gaat door met podcasten. Ook de VARA bediend de luisteraar nog steeds met podcastst. Alleen de archieven ouder dan ??n maand zijn offline gehaald.

Maurice Zondag

Wees gerust, er zijn genoeg niet commerciele podcasts, waar wel muziek gedraaid wordt, maar waar geen afdracht naar de BUMA/Stemra of NVPI voor nodig is. Check http://www.podplaza.nl en http://www.podcastinfo.nl voor heel veel keuze. En ben je op zoek naar muziek, autosport of ICT nieuws? check dan http://www.intralog.nl. Laat de omroepen en de nvpi maar in hun finananciele sop gaarkoken!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond