Deel dit artikel
-

Nokia introduceert ‘visuele radio’

De Finse fabrikant Nokia demonstreert deze week op de muziekvakbeurs MIDEM in Cannes de vorig jaar aangekondigde Nokia 7700, een multimedia-apparaat waarmee visuele radio kan worden ontvangen.

Nokia is voor het eerst op de MIDEM , de grote muziekvakbeurs die al 38 jaar aan de Franse Riviera wordt gehouden. Het bedrijf hoopt daar afspraken te maken met de muziekindustrie voor de Nokia 7700, die in het tweede kwartaal van dit jaar op de markt verschijnt.

Officieel is de Nokia 7700 een telefoon, maar de multimedia-mogelijkheden staan voorop. Het is de eerste mobiele telefoon die het signaal van digitale tv-uitzendingen kan ontvangen via de DVB-H standaard. In Helsinki en omgeving, zo schrijft Finland's grootste dagblad Helsingin Sanomat, zullen dit najaar testuitzendingen plaatsvinden. Men hoopt zo te onderzoeken hoe goed beeld en geluid naar mobiele apparaten als de Nokia 7700 kunnen worden verstuurd. Nokia werkt daartoe samen met de tv zenders MTV3 and Nelonen, de telecombedrijven Radiolinja en TeliaSonera en de Finnish Broadcasting Company.

Meest opvallend aan de ontvanger is wat Nokia 'visuele radio' heeft gedoopt. Naast het FM-geluidsignaal worden bij visuele radio beelden meegestuurd. Wordt een nummer gedraaid van de Finse band The Rasmus, dan ziet de gebruiker op het LCD-scherm van de Nokia 7700 een plaatje van zanger Lauri Ylönen, de naam van het nummer en de positie op de hitparade.

In Helsinki experimenteert het FM station Kiss FM, onderdeel van SBS Broadcasting, al met deze technologie. "We geloven dat radio als medium gaat veranderen," zegt woordvoerder Erkka Jaakkola van SBS Finland. "Het biedt geheel nieuwe mogelijkheden."

De radio-uitzendingen via de FM-band blijven gratis, maar voor de extra informatie die via de telefoon wordt meegezonden zal wel betaald moeten worden. Kiss FM is het eerste station dat visuele radio aanbiedt, het zusterstation Radio City (classic rock) volgt binnenkort.

Uiteindelijk hoopt Nokia ook videoclips te kunnen meesturen. Nokia denkt echter ook aan toepassingen buiten de muziek. Zakenlieden zouden koersuitslagen en rijk geïllustreerde grafieken kunnen ontvangen.

Wel moet nog worden afgewacht of er ook belangstelling voor is. De verkopen van Nokia's spelcomputer annex telefoon N-Gage vallen tegen.

De muziekindustrie zelf lijkt bovendien meer geïnteresseerd in telefoonmelodieën. Half februari begint T Mobile in Duitsland de SoundLogo dienst, die in december onder de noemer Caller Tunes al in Engeland is gelanceerd. Hierbij wordt gesampelde muziek aan een specifiek nummer gekoppeld. Op dit moment biedt T-Mobile ruim 100 songs aan artiesten die bij Universal Records onder contract staan, onder wie Eminem en Ronan Keating.

Voor het gebruik van die songs betalen gebruikers 99 eurocent per maand en 1,99 voor een eenmalige activering per soundlogo.

T-Mobile Nederland bestudeert of de dienst ook in ons land kan worden
aangeboden.

Deel dit bericht

2 Reacties

A.Treur Jr.

@Jan, Deels oud nieuws ( http://www.venturo.web-log.nl/index.log?ID=150736 )maar dat kan. Er is aanleiding om Nokia te zien als de absolute innovator wanneer het gaat om convergente van RTV diensten voor vaste en mobiele applicaties. Of nog beter in een combinatie van deze. Ook hier maar een tipje van de Finse sluier…….

@sok

Visuele radio………..en ik maar denken dat de televisie al een tijdje geleden was uitgevonden? 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond