Deel dit artikel
-

Nokia met Visa mondiaal in mobiel betalen

Kredietkaartmaatschappij Visa gaat internationaal een systeem uitrollen waarmee eigenaren van mobiele telefoons met hun toestel direct betalingen kunnen verrichten in winkels en aan andere personen met ‘bellende portemonnees’. Visa sloot een technologieovereenkomst met Nokia.

Na jaren van experimenteren op vooral kleine schaal in Azië gaat Visa ertoe over mobiel 'telefoonbetalen' breedschalig aan te bieden. Dat maakte de kredietkaartverstrekker Visa gisteren bekend tijdens elektronicabeurs CES in Las Vegas, aldus Reuters. Na herhaalde proeven in onder meer Maleisië denkt Visa voldoende marktkansen te zien, zonder al te veel technische belemmeringen.

Mobiele bellers kunnen met een enkele druk op de knop van hun telefoon geld overmaken naar een winkelier of naar een kennis die in zijn directe omgeving staat. Het geld wordt gecrediteerd bij Visa. Het communicatieproces tussen telefoon en Visa verloopt via hetGsm-netwerk. Voordat er geld wordt overgeseind van het toestel naar de ontvanger dient de betaler expliciet goedkeurig te geven. Bovendien dient hij zijn belapparaat enkele centimeters van een soort digitale kassa te houden. Het draadloze bereik van de mobiele portemonnee is zeer klein, enkele centimeters.

Met Nokia wil Visa de techniek breed, mondiaal uitrollen. IBM droeg bij aan de ontwikkeling van de onderliggende IT-technologieën. De draadloze financiële transactie verloopt via NFC, Near Field Communications. Deze NFC-techniek is ontwikkeld door Philips en Sony en staat voor het verzenden en ontvangen van digitale data op zeer korte afstand.

Vergelijkbare technologie wordt in Nederland beproefd rondom het World Trade Center in Amsterdam. Daar werken onder meer Philips, KPN, Nokia en kredietkaartbedrijf JCP samen in een experiment om met mobiele telefoons betalingen te verrichten bij winkels in en rondom het WTC.

Bron foto: dyobmit, overgenomen volgens Creative Commons-licentie

Deel dit bericht

1 Reactie

zwerver

en de veiligheid ??????

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond