Deel dit artikel
-

Nokia negeert I-mode

Nokia gaat in Europa geen mobiele telefoons op de markt brengen die specifiek i-mode ondersteunen, de nieuwe mobiele dienst die KPN in het voorjaar wil lanceren in Nederland, België en Duitsland.

Nokia denkt dat i-mode zal worden gepasseerd door de open standaard XHTML, waarmee eveneens i-mode achtige diensten gerealiseerd kunnen worden. Dat zei een Nokia-medewerker op een presentatie onlangs in Amsterdam. i-mode zelf is afgeleid van de open standaard cHTML (compact HTML), maar de Japanse exploitant DoCoMo gebruikt een eigen variant genaamd iHTML.

Volgens Nokia zullen toestellen met XHMTL browsers uiteindelijk ook i-mode pagina's kunnen weergeven, waardoor de noodzaak om een speciaal i-mode toestel aan te schaffen vervalt. De keuze aan toestellen voor i-mode is voorlopig echter nihil. KPN zal in het voorjaar alleen de NEC 21i leveren.

Nokia wil in de toekomst meer toestellen voor niche-markten ontwikkelen. Zo zijn er mobiele telefoons aangekondigd met ingebouwde camera en komen er toestellen voor zakelijk en voor multimediagebruik. De onderneming verwacht dat al op zeer korte termijn een belangrijk deel van de omzet zal komen van GPRS- en UMTS-telefoons.

Deel dit bericht

8 Reacties

Jozef

Kortom: KPN is weer eens op eigen houtje met iets bezig. Ze probeert zelf de standaard te zetten maar biedt hiermee de consument de keuze uit 1 telefoon. Ik ben benieuwd of het wat gaat worden. Zoals u zult begrijpen heb ik er weinig vertrouwen in.

Randmobiel

Nokia maakt wel degelijk i-mode (cq DoCoMo) toestellen. Zie {hier; http://202.221.249.1/products/nm502i/index.html }. En de selected few die een i-mode toestel in de hand hebben gehad zzullen de berichtgeving hierboven anders interpreteren. i-mode is echt meer dan indrukwekkend en maakt alle beloftes waar die Wap ooit beloofd heeft. Een briljant geluid, een fraai en messcherp kleurenbeeldscherm en een prima bedienbaarheid cq user interface brengen het Web echt tot in je rechterhand. Surfen zal nooit meer hetzelfde zijn en dat realiseren de vijftig site-owners die met KPN in zee zijn gegaan voor de consumentenmarkt lancering zich ter dege. En een slimme webbouwer heeft zijn Content Management Systeem al gereed gemaakt voor XHTML zodat een export naar cHTML, of welk dialect dan ook, sterk vereenvoudigd. cHTML is gewoon internet eind 1994, slechts een paar <tags> en 1 beeldformaat (GIF89a). De creatieven, zowel visueel als conceptueel kunnen aan het werk en ik voorspel een enorme vervangingsmarkt als de jeugd door heeft wat i-mode echt behelst.

Arjen van Blokland

Het enige Japanse i-mode toestel dat Nokia heeft gemaakt, was een grote ramp. De browser crashte continu en het zwart-wit schermpje was ook niet je van het. De Nokia toestellen voor de Japanse markt (J-Phone) worden nu gemaakt door Sanyo. Interessant is dat Sanyo deze maand een model onder eigen naam op de markt brengt dat als twee druppels water lijkt op de aangekondigde Nokia 7650.

Benjamin Cohen

Nokia heeft inderdaad een I-mode toestel gemaakt. Maar de reden dat zij er niet meer gaan maken, is dat zij het niet accepteren dat een telco een standaard bepaalt. In de regel bepaalt Nokia de standaard. En terecht. Met de Nokia 7650 kan je bij voorbeeld de dingen die KPN beloofd. Maar de standaarden waar die telefoon gebruik van maakt, zijn ook beschikbaar voor andere netwerken en voor andere producenten van mobiele telefoons. Dus volledige compatibiliteit, behalve met I-mode, vooralsnog. Dan wordt het dus: KPN tegen de rest. Gelopen koers?

T. Esarac

Het is al vaker gezegd. De technologieen achter i-mode en/of achter de nieuwe Nokia-telefoons convergeren. Dat betekent dat er geen race komt a la KPN tegen de rest. In ieder geval niet op technologie gebied. Compatibiliteit zal er ook gewoon zijn tussen de nieuwe Nokia telefoons en de sites/diensten die ontwikkeld zijn voor KPN's i-mode.

Roy van Veen

Ik ben het met de vorige spreker eens. De technologie is geen probleem, alles is/wordt compatible met elkaar. Heb zelf sinds kort een Treo en daarmee browse ik alles en doe ik ook alles, inclusief Imode. Het is werkelijk geen probleem, behalve dat je op de TREO een groter scherm hebt dan die Imode toestellen en dat de batterij 5 dagen mee gaat (in tegenstelling tot 4 uur Imode) en dat voor een toestel dat net zo groot is.

cash

Ik denk het niet….Het internet heeft al een standaard, laten we daar dan gebruik van maken!I mode was al dood voor het geboren was, de wereld zit niet op de I mode te wachten!Wel op een standaard dat het liefts 1 op 1 aansluit op het internet en de bestaande w3c standaarden.Deze zal ongetwijfeld komen!

T. Esarac

Die is er inderdaad ook al. Het is dezelfde standaard die de basis vormt voor zowel i-mode als WAP NG/2.0. Ik heb daar al in meerdere reactie naar verwezen. Dus Cash, wanneer je zegt: "I mode was al dood voor het geboren was, de wereld zit niet op de I mode te wachten!", hoe kom je dan tot die conclusie? Zit daar enige rationale achter? Ben benieuwd naar jouw inzichten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond