Deel dit artikel
-

Nokia wordt TomTom-concurrent door overname

De Finse telefoonfabrikant Nokia begeeft zich met de overname van Gate5 op de snel groeiende markt voor mobiele landkaartapparaten. Toekomstige Nokia's zullen navigatie- en positioneringsdiensten bevatten. Gate5's diensten zullen beschikbaar blijven voor Windows, Palm, Linux, Java en Symbian.

Nokia maakte gisterenmiddag de overname bekend van het Berlijnse bedrijf Gate5.de, een onderneming in private handen en met 70 man personeel. Hoeveel de Finnen voor de Duitse onderneming betalen is niet bekend. Nokia verwacht dat de markt voor navigatieapparaten zal groeien van 8 miljoen stuks vorig jaar naar 15 miljoen in 2006, een verdubbeling.

Wanneer de eerste lokatie- en navigatiediensten op Nokia-toestellen verschijnen is niet bekend. Het is wel duidelijk dat de geavanceerde grafische toepassingen geïnstalleerd zullen worden op topmodellen uit de Finse stal. De huidige raspaardjes betreden de markt onder de naam N-Series. De recentste telefoon uit die stal verscheen gisteren, in de vorm van de N80. De N80 is een toestel met een 3 megapixel-camera, groot scherm en ingebouwde gsm-, Umts- en Wifi-antennes.

Gate5 en Nokia spraken af dat het Duitse bedrijf software mag blijven bouwen voor mobiele besturingssystemen die concurreren met Nokia's Symbian. Gate5, waar de Nederlander Thomas Leliveld Marketing- en Verkoop-baas is, produceert software voor Windows, Palm, Linux en Java.

Het is reeds mogelijk op een handvol Nokia-toestellen TomTom en Route66 te installeren. Nokia laat in een reactie aan persbureau Reuters weten de oude banden niet per definitie te willen verbreken.

Begin augustus 2006 werd bekend dat Nokia het Amerikaanse bedrijf Loudeye overnam, eigenaar van muziekdownloadwinkelmerk OD2.

Deel dit bericht

2 Reacties

Henk

Is AND INTERNATIONAL PUBLISHERS ook een overname kandidaat ?is er al iets nieuws dat het gaande is?

Toine

"Nov. 30 (Bloomberg) — AND International Publishers NV, the Dutch mapmaker that competes with Tele Atlas NV and Navteq Corp., will be taken over in the “next couple of years,'' Chief Executive Officer Maarten Oldenhof said."   http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601085&sid=aM0pkeKK.Amo&refer=europe  Gebruik je zoekmachine, dan vind je links – zelfs op Emerce!  http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=1995648&WT.mc_id=rss  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond