Deel dit artikel
-

Noordelijke incubator van start

Onder de naam Virtual INCubator (VINC) is in Groningen een stichting van start gegaan voor het ondersteunen van startende ICT-bedrijven. VINC is een initiatief van KPN Research en de gemeente Groningen, vanuit diverse overheidsinstanties is er 405 duizend euro beschikbaar gesteld. Doel is om startende ondernemers te helpen hun "vage idee" om te zetten in een concreet bedrijfsplan, investeren is er niet bij.

Het vinden van kapitaal is echter het grote probleem voor startende ondernemers. Peter Poortinga van VINC zegt dat de animo onder financiers er wel is om te investeren, maar dat "ze vaak halve plannen krijgen waarover het moeilijk is te beslissen". Bij het zetten van die eerste stap, waarbij "het vage idee is omgezet in een goed business plan", wil VINC assisteren.

Financiering wordt echter niet over het hoofd gezien. In de stichting zijn ook diverse financiers en financiële instellingen vertegenwoordigd, zegt Poortinga. Een daarvan is ING. "We kunnen dus startende ondernemers gemakkelijker met financiers in contact brengen." De financiers hebben op hun beurt weer "het vertrouwen" dat het business plan dat een ondernemer samen met VINC heeft opgezet goed is doorgelicht.

VINC is een initiatief van de gemeente Groningen en KPN Research. Doel is om binnen twee jaar tien bedrijven te helpen met starten en "bemiddeld te hebben in de verkoop van tien succesvolle concepten". Het project wordt volledig gefinancierd door de overheid. Er is 405 duizend euro beschikbaar gesteld door de gemeente, provincie en het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN), een door de overheid gesubsidieerde instelling die ten doel heeft regionale ontwikkeling te stimuleren. Het is vooralsnog niet de bedoeling dat de stichting op termijn omgevormd wordt tot een commerciële incubator, zegt Poortinga. Andere betrokken partijen, onder meer als 'mentor', zijn Atos Origin, Ordina en MNU management en organisatieadvies.

De ICT-sector in Groningen ondervindt ook de nadelige gevolgen van een teruggang in de ICT-sector, zoals die elders te zien zijn. CMG ontsloeg dit najaar 118 medewerkers bij de vestiging in het noorden. Toch waren er voor de officiële aftrap al zes plannen bij VINC ingediend voor het opzetten van een bedrijf, zegt Poortinga. Wellicht heeft het juist te maken met die malaise, vermoedt hij. "De mensen die bij softwarebedrijven zijn ontslagen willen niet opnieuw voor een baas beginnen en starten om die reden voor zichzelf."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond