Deel dit artikel
-

Noordelijke kranten achter betaalmuur

Boom Regionale Uitgevers in Meppel en NDC Mediagroep (Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden) gaan hun online sites achter een betaalmuur zetten. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Alleen grotere berichten zijn niet langer gratis. Een deel van de kopij blijft dus wel vrij toegankelijk.

Boom regionale uitgevers publiceert overwegend huis-aan-huisbladen in Drenthe, Flevoland en een klein deel van Friesland. Het Friesch Dagblad wacht de ontwikkelingen naar eigen zeggen af.

Bijna alle krantenuitgevers zagen hun papieren oplages teruglopen, zo blijkt uit HOI-cijfers over het derde kwartaal. Maar een klein deel wist die daling te compenseren met betaalde online abonnementen. Daarbij heeft Boom ook nog eens concurrentie van Dichtbij, dat zich met behulp van vrijwilligers op regionale en lokale nieuwsvoorziening richt.

Deel dit bericht

4 Reacties

peter

Concurentie van Dichtbij??? Oh, dat Telegraaf misbruik-sitesje, waarbij vrijwilligers niet doorhebben dat ze gratis zorgen voor het grote geld van de advertentie-inkomsten die rechtstreeks naar de telegraaf gaan?

van Deurzen

@peter: lees de berichten over dichtbij.nl van de laatste tijd nog eens een beetje door svp; ipv dat eeuwige ik vind de Telegraaf en alles wat eraan hangt K antwoord… Enneh PS> Zonder het grote geld van de advertentie-inkomsten hadden die sites niet bestaan! Enneh PS2> Als je daar zo tegen bent, ga dan niet naar die sites, het hoeft niet hoor!

Jaap Groenendijk

Hoe je ook over de partij achter Dichtbij.nl denkt, de website is gebaseerd op principes die internet zo groot en mooi maken: gratis, (mede) gevoed door vrijwilligers en liefhebbers, en met promotie van interessante informatie die elders op internet is gevonden. Dus gewoon prima. Het is echter geen (betrouwbare) vervanging voor goede journalistiek. En echte journalistiek is gewoon niet gratis. Dus moet er voor betaald worden. Als dat niet wordt gedaan, verdwijnt het. En daar wordt niemand wijzer van. Met andere woorden ik hoop dat het de “Noordelijke kranten” lukt om een nieuw model en een nieuwe balans te vinden. Ook omdat goede objectieve berichtgeving die 100% afhankelijk is van advertentieinkomsten niet (lang) bestaat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond