Deel dit artikel
-

De NOS doet toch maar een app

De NOS heeft een iPhone-app uitgebracht, waarmee men niet alleen snel nieuws kan lezen, maar ook direct kan schakelen naar de livezenders Journaal24 en Politiek24.

De app is een aanvulling op reeds bestaande apps voor Teletekst, het Journaal en het Jeugdjournaal. ‘Het beste van NOS.nl in een overzichtelijk design: nieuws, sport, video en livestreams, weer en verkeer’, zegt de omroep er zelf over.

Hoofd nieuwe media van de NOS Lara Ankersmit heeft het besluit tot een app genomen, ondanks het feit dat de omroep de mobiele site aanvankelijk meer dan voldoende vond. Volgens Ankersmit is er echter steeds meer behoefte aan echte apps. Zeker ook omdat Android zo in opkomst is.

Er komen versies voor Android en Windows Phone, maar de iPad wordt overgeslagen.

Deel dit bericht

8 Reacties

Bert

Omdat Android in opkomst is maakt men een iPhone app? Ik ben ook wel benieuwd waaruit die “behoefte voor apps” nu precies blijkt. Is er echt (kwantitatieve) data of blijft het bij anekdotisch bewijs?
Verder ook een aparte keuze dat ze juist nu ook het mobiele web mbv HTML5 en verschillende Javascript libraries krachtiger gaat worden ze er voor kiezen een nieuwe app te maken ipv hun huidige site te redesignen.

Michiel Ebeling

Goed initiatief van NOS maar waarom geen tablet app gezien de cijfers over het gebruiksmoment hiervan?
@bert. Twijfel? Wake up! De cijfers: 8,2 miljoen mobiele internet
gebruikers, 60% smartphone penetratie, 3/4 van alle sales is smartphone en 1,7 miljoen tablet gebruikers in Nederland. Daarnaast heeft TNSNipo een interessant onderzoek gedaan en onder Android gebruikers is de verhouding web-app 5%-95%. tenslotte geeft Html5 nog niet dezelfde beleving als native apps, zie ook mijn eerdere vergelijk tussen app-web in het mobiele dossier. Tijd voor actie Bert!

Bert

@Michiel
Web-app verhouding is een beetje het kip-ei verhaal. Als niemand nog een goede webervaring biedt, ja dan gaat de gebruiker natuurlijk niet voor zijn lol een mobiele website gebruiken en blijft hij bij apps.
Ik onderschrijf ten eerste zeker wel de marktpenetratie van de smartphone en ook het nut van de app in veel gevallen, maar ik vraag me gewoon af of de NOS niet in nieuwe technologie had moeten investeren in plaats van die “oude” apps. De NOS app is nu niet een app die veel native functies van de telefoon nodig heeft, hij moet gewoon content pushen toch? Ikzelf gebruik in dat geval veel liever een mobiele website om content/artikelen te lezen, maar goed, ik zal wel in de minderheid zijn…
Wel denk ik dat met nieuwe libraries als jQuery Mobile of jqMobi het web de native app al behoorlijk gaat benaderen. In de volgende versie zie je misschien helemaal het verschil niet meer, al moeten we dat natuurlijk nog gaan afwachten…

Thees Peereboom

De keuze van uitgevers voor een app boven die voor een html5 website wordt veelal geïnspireerd door de gedachte dat een app meer op een abonnement lijkt of kan gaan lijken en een html5 website op een losse nummer koper.

van Deurzen

Wel een typisch Lara Ankersmit aanpak om alleen iPhone te gaan. Waarom met publiek geld niet ook direct de Android? Het blijft hetzelfde liedje. eerst iOs daarna Android, terwijl de verhouding andersom ligt… Wsch omdat Lara zelf een iPhone heeft kiest ze daarvoor.

Michiel Ebeling

@vandeurzen: alle statistieken laten zien dat iOS gebruikers, ook in absolute aantallen, veel actiever zijn dan Android gebruikers. Ondanks het lagere marktaandeel. Logisch dus om in eerste instantie voor iOS te kiezen, combi met Android is wel logische volgende stap…

van Deurzen

@michiel: het is volgens mij een minimale moeite om in 1x beide platformen te bieden. Maar dat lijkt hier weer anders. Met de juiste ontwikkelpartner(s) is dat parallel op te leveren (los van de HTML5 discussie).

Bart B.

Benieuwd naar hun TVapp voor de Olympische Spelen. Mag nu stilaan crossplatform zijn gezien de ontwikkelingen voor SmartTV. Zag bedrijfje die dergelijke engine aanbieden als dienst voor ontwikkelaars. http://www.tvappagency.com.

#tvapps
#connectedtvB

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond