Deel dit artikel
-

NOS stopt met Nieuwsaanbodkanaal

Na twee jaar experimenteren gaat de NOS op 1 maart 2014 stoppen met het Nieuwsaanbodkanaal. NOS en NPO hebben de aanvraag bij het Ministerie van OCW voor goedkeuring van het kanaal ingetrokken. De belangstelling is minimaal gebleken.

Het kanaal was een initiatief waarmee de NOS inspeelde op de adviezen van de Commissie Brinkman. Die stelde in 2009 vast dat de gebrekkige beschikbaarheid van videomateriaal een belangrijk obstakel was voor een succesvolle aanwezigheid van de kranten op het internet. Het kanaal stelde nieuwsvideo’s van de NOS gratis beschikbaar aan kranten- en andere nieuwssites.

Het kanaal gaf nieuwssites de mogelijkheid om actuele beelden over te nemen zonder daarvoor een eigen dure videodienst te hoeven inrichten. De NOS bood deze optie niet uit eigenbelang, maar in het belang van de kwaliteit van de journalistiek in Nederland.

De belangstelling voor het kanaal is echter minimaal. Een paar (kranten-)sites maken er geregeld gebruik van, maar een groot aantal ook niet. De testfase was juist bedoeld om de interesse bij mediabedrijven te toetsen.

Ook hebben veel marktpartijen kritiek op de voorwaarden waaronder het kanaal werd aangeboden. Zo willen veel sites rond de NOS-beelden hun eigen reclame plaatsen, maar dit is niet toegestaan op grond van de Mediawet. Binnen de huidige regels is dit aanbodkanaal de enige manier om de markt van gratis beelden te voorzien.

Marianne Zwagerman noemde de dienst vorig jaar een ‘klapsigaar uit eigen doos’. In deze markt waar veel advertentiegeld te verdelen is, gaat de NOS voor de hoofdprijs: marktleider worden op het gebied van nieuws, een plek die nu nog door NU.nl wordt bezet, met Telegraaf.nl en Nos.nl in het kielzog.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Joost Vosmer

Videostrip blijft wel doorgaan met het leveren van nieuwsvideo’s van o.m. ANP als RTL. Deze beelden zijn gratis beschikbaar en voorzien de uitgever van van een inkomstenmodel op basis van advertenties.

Hoe dit werkt? http://www.youtube.com/watch?v=2DxNjMFc2xk

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond