Deel dit artikel
-

NTT DoCoMo verwacht minder omzetgroei

Het Japanse telecombedrijf NTT, bekend van de i-mode telefoon, heeft het afgelopen jaar het grootste verlies geleden dat ooit door een Japans bedrijf werd genoteerd. NTT verloor 6,9 miljard euro. Het onderdeel NTT DoCoMo dat verantwoordelijk is voor i-mode zag de omzet met ruim tien procent groeien maar verwacht het komend jaar minder omzetgroei.

Dat NTT een groot verlies zou leiden was al voorzien, het bedrijf gaf in maart een winstwaarschuwing af. De gepresenteerde resultaten zijn positiever dan eerder verwacht en analisten waren te spreken over de resultaten.

Het verlies wordt met name veroorzaakt door een afschrijving op de omvangrijke buitenlandse investeringen die NTT de afgelopen periode deed, ondermeer in KPN Mobile. NTT schreef in totaal 1407,3 miljard yen af op overzeese investeringen (12,1 miljard euro), op KPN Mobile schreef het 360,1 miljard yen af (3,1 miljard euro).

Het aantal i-mode abonnees groeide in het afgelopen fiscale jaar (tot 31 maart) met 48,2 procent. Er zijn nu ruim 32 miljoen abonnees voor de dienst die in Japan in april 2000 van start ging. NTT DoCoMo, het onderdeel dat verantwoordelijk is voor i-mode, droeg met een omzetgroei van 10,4 procent sterk bij aan de gemiddelde omzetgroei van het gehele bedrijf (2,3 procent). Het onderdeel levert meer diensten dan alleen de i-mode telefoon, maar de groei wordt met name op het conto van het zojuist ook in Nederland geïntroduceerde toestel gezet. Die omzetgroei zal echter afnemen, verwacht NTT, voor het komende jaar rekent het nog maar op een groei van 3,9 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond