Deel dit artikel
-

Nu al ruzie rond HEMA smartphones

De tablets en smartphones zijn nog maar amper op de markt, of HEMA heeft al ruzie met de Nederlandse vertegenwoordiger van de Chinese smartphonefabrikant ZOPO. Het bedrijf zegt dat het nooit toestemming heeft verleend voor de verkoop van de toestellen en zegt alles te zullen doen om de modellen van HEMA van de markt te halen.

HEMA maakte gisteren bekend dat het vanaf 8 december smartphones en tablets onder eigen naam gaat verkopen in de winkels. De verkoop via de webwinkel is al gestart. De retailer wilde de naam van de fabrikant niet onthullen, maar oplettende consumenten zagen al meteen overeenkomsten met de toestellen van ZOPO.

Importeur ZOPO Benelux was onaangenaam verrast, zo blijkt uit een mededeling op de site: ‘Als merkrechthouder van ZOPO in de Benelux is er door ZOPO BENELUX geen toestemming verleend aan HEMA om de kloon / imitatie modellen H5 en H3 te mogen verkopen in Nederland. Wij verlenen voor deze toestellen van HEMA dus ook geen service of garantie. ZOPO BENELUX zal er alles aan doen om kloon / imitatie modellen van ZOPO producten uit de markt te halen om niet geassocieerd te worden met kloon / imitatie en de kwaliteit  van originele ZOPO producten te waarborgen.’

De importeur heeft naar eigen zeggen meteen gerechtelijke stappen ondernomen.

HEMA doet de beschuldigingen van ZOPO in een reactie aan het ANP af als ‘klinkklare onzin’ en overweegt zelf juridische stappen. Het bedrijf zegt juist de exclusieve rechten te hebben gekregen op de H3- en H5 telefoons. Over de twee tablets wordt niet gesproken.

Volgens ZOPO Benelux is er mogelijk een fout gemaakt bij het toekennen van de rechten. Wellicht wist men in China niets af van de afspraken met de Nederlandse importeur. Als de rechter afgaat op de oudste rechten, zal het Chinese moederbedrijf HEMA wellicht financieel moeten compenseren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond