Deel dit artikel
-

“Nuon beste met promotie groene energie”

Energiebedrijf Nuon heeft online de beste aanpak bij het aanprijzen van groene energie. Tot die conclusie komt onderzoeks- en adviesbureau Jungle Rating na een analyse van sites van energiebedrijven. Nuon wordt op de voet gevolgd door Eneco Energie en Echte Energie.

Sinds 1 juli is de markt voor groene stroom vrijgegeven, als een opmaat naar het volledig vrijgeven van de Nederlandse energiemarkt voor consumenten. Dit zal volgens de huidige planning in 2004 gaan gebeuren. In reclame-uitingen is de strijd tussen de diverse energiebedrijven al te zien, nu vooralsnog toegespitst op groene stroom.

Ook online woedt deze strijd, waarbij niet alleen energiebedrijven zich roeren, maar ook vergelijkingssites. Ondermeer Vergelijk.nl heeft een toepassing om de meest geschikte energieleverancier voor groene stroom te vinden. Jungle Rating onderwierp de sites van energieleveranciers aan een analyse, die het ook eerder heeft toegepast voor andere branches. De analyse is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam en meet aan de hand van 190 variabelen de kwaliteit van de online dienstverlening.

Volgens Jungle Rating ontbreekt het bij de meeste energiebedrijven aan "heldere informatie" over groene energie. "Consumenten wantrouwen de 'groenheid' ervan en eisen meer informatie over de herkomst en het prijsniveau van groene energie", aldus Geert-Jan Smits, directeur van Jungle Rating. De meeste sites beperken zich volgens Jungle Rating tot "uiterst summiere informatie" en een electronisch aanmeldingsformulier.

Volgens Jungle Rating doen met name de nieuwkomers op de markt voor groene energie het goed, zoals Echte Energie en Energieconcurrent. "Het grote probleem van deze partijen is de relatieve onbekendheid in de markt", aldus Smits. Volgens Jungle Rating blijkt het gezamenlijk marktaandeel van deze partijen "steken op ongeveer een procent".

De sites zijn in veel gevallen gelieerd aan een eigen 'merknaam', waaronder ecostroom, groene energie of natuurstroom. De tien beste sites (volgens Jungle Rating), zijn:
Nuon
Eneco Energie
Echte Energie
Energie Concurrent
Remu
Essent Energie
Cogas
Delta Nutsbedrijven
Westland Energie Services
Nutsbedrijf Regio Eindhoven .

In de nieuwe editie van Emerce Magazine neemt een panel van drie deskundigen de sites van Eneco, Essent en Nuon onder de loep. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de informatie over groene stroom maar naar meerdere elementen van de sites. Essent komt in deze evaluatie als beste uit de bus.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond