Deel dit artikel
-

OESO maakt strenger belastingregime internetbedrijven

Het wereldwijde economisch orgaan OESO gaat regels maken om internationaal werkende internetbedrijven beter onder de fiscale loep te nemen. Bedrijven als Apple en Google kunnen dan niet meer eindeloos met geld schuiven om belasting te ontwijken.

In september 2014 moet er al een rapport liggen over internationale fiscale mazen in de wet. Dat spraken de leden van de OESO eind vorige week af. In dat rapport moeten de grootste problemen worden benoemd en de acties die overheden zouden kunnen nemen tegen zaken als brievenbusmaatschappijen en trustkantoren die geen waarde toevoegen.

De OESO presenteerde zijn plannen (PDF) aan de ministers van Financiën van de G20.

“Er zal onder meer worden onderzocht hoe bedrijven in andere landen een significante digitale aanwezigheid kunnen hebben zonder dat ze daar belasting hoeven te betalen.”

Van Google werd onlangs bekend dat het in Engeland voor achttien miljard pond omzet genereerde tussen 2006 en 2011 en daar welgeteld zestien miljoen pond belasting over betaalde.

Bloomberg legt uit:

Andere bedrijven die technieken als de Double Irish en Dutch Sandwich toepassen zijn onder meer Apple, Facebook, Microsoft, Nederlandse Spoorwegen en Starbucks.

Het OESO-advies geldt overigens niet alleen voor internetbedrijven, maar voor alle internationaal werkende organisaties die hun inkomsten handig over de wereld laten stromen om zo min mogelijk belasting te betalen. Binnen twee jaar moeten er concrete plannen liggen om de grootste putten en slimme binnendoortjes uit te bannen.

Foto: HM Revenue & Customs (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond