Deel dit artikel
-

OM sluit opruiende Telegram kanalen

In opdracht van het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft de politie maandag twee ‘opruiende’ complotkanalen Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws op de online berichtendienst Telegram afgesloten. Voor zover bekend is het de eerste keer dat het OM die stap heeft genomen.

De kanalen kwamen al langer voor in strafrechtelijke onderzoeken. Sinds afgelopen mei zijn er meerdere verdachten veroordeeld omdat ze op deze kanalen bedreigingen, en opruiende en lasterlijke berichten hadden geplaatst, of verwijzingen naar andere kanalen met strafbare inhoud. De kanalen hadden op het moment van afsluiten meer dan 13.000 leden.

Aanleiding was de aankondiging dat in een nieuw kanaal video’s geplaatst zouden gaan worden met bedreigende, opruiende en lasterlijke inhoud. Voor dit nieuwe kanaal werd reclame gemaakt in Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws. De leden van die kanalen konden dus kennis gaan nemen van de strafbare inhoud. Het nieuwe kanaal is offline gehaald.

Telegram Messenger leek lange tijd een vluchthaven voor oproerkraaiers aangezien het van oorsprong Russische kanaal nauwelijks modereert. Het is niet bekend of Telegram aan de sluiting heeft meegewerkt.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond