Omroep.nl voortaan in thematische opzet

Update De NOS heeft donderdag haar portal Omroep.nl in een nieuwe versie gelanceerd met gethematiseerde sites. De landelijke publieke omroeporganisatie heeft hiertoe twaalf thema's geselecteerd die als doorverwijzing moeten dienen naar onderliggende pagina's van de publieke omroepverenigingen. De organisatie Omroep.nl heeft een structureel jaarlijks budget van 20 miljoen euro.
De thematisch opgezette onderwerpen worden gepresenteerd als verzamelingen van content van de individuele sites van de omroepen. Hierdoor komen bezoekers uiteindelijk terecht op de websites van de deelnemende omroepen. De omroepen hebben met elkaar afgesproken altijd omroepbrede links aan te brengen en gerelateerde onderwerpen zoveel mogelijk te linken naar elkaar. Twee van de thema's op Omroep.nl worden als gezamenlijk project van de omroepen samengesteld: Wetenschap en Geschiedenis.
Michel Mol, internetcoördinator bij de NOS, zegt dat de wens om te komen tot themasites zoals uitgesproken door voormalig PvdA-staatssecretaris Rick van der Ploeg daarmee is uitgekomen. Mol en Gerrit Jan Wolffensperger (voorzitter Raad van Bestuur van de NOS) bestreden donderdag de bewering dat de publieke omroep misbruik maakt van haar gelden die middels belastingen worden betaald. Volgens Wolffensperger en Mol kunnen de internetactiviteiten juist een aanjager zijn voor de nu kwakkelende internet-economie.
Omroep.nl zal geleidelijk verder worden uitgebreid met meer mogelijkheden. Terwijl de radiozenders Radio 1, 2, 3FM, 4, 747 AM en de Concertzender sinds jaar en dag eigen websites hebben, is het de bedoeling dat na lang studeren dit jaar Nederland 1, 2 en 3 ook eigen websites krijgen. Ook is het de bedoeling dat radio- en tv-content in onderwerpsvorm opgevraagd kan worden. Nu al kunnen veel uitzendingen in zowel een lage als hogere bandbreedte worden opgevraagd. Mol zegt tegenstander te zijn van het destijds mede door Rick van der Ploeg gepropageerde BBC-model waarin één publieke omroeporganisatie verantwoordelijk is voor de publieke omroep. Volgens Mol blijkt ook op internet dat de 'pluriformiteitsgedachte' een groot goed is waardoor rijkere content beschikbaar is.
Om de publieke verantwoording verder vorm te geven, komt de NOS naast de welbekende kijk- en luistercijfers, met maandelijkse cijfers over de bezoekersaantallen van de sites van de landelijke publieke omroepen. Uit de eerste cijfers blijkt Omroep.nl (1,55 miljoen bezoekers) de populairste, gevolgd door NOS-RTV (1,055 miljoen bezoekers). NOS-RTV behelst onder andere NOS-Teletekst, alsmede de NOS Nieuws- en NOS Sport-site. De TROS is met 0,55 miljoen bezoekers de populairste site van omroepverenigingen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
8 Reacties
hugo
20 miljoen euro? Wat een gigantisch bedrag. Wat hebben ze daarvoor precies gedaan? Dat wordt me niet helemaal duidelijk, is dit voor de contentproductie, de sitebouw of wat? Wij betalen dit met z'n allen.
bert van leeuwen
20 MILJOEN euro? Mijn god. Daarvan is elke euro goed besteed uiteraard. Ben benieuwd wie daar allemaal beter van zijn geworden.
daan
My goodness 20 miljoen euro voor een website, dat is ongeveer tig procent van de totale websiteproduktiemarkt dit jaar.
Redactie Emerce
In een eerdere versie van het bericht is ten onrechte de indruk gewekt dat de thematisering van de site Omroep.nl 20 miljoen euro heeft gekost. Dat bedrag verwijst echter naar het totale budget van de organisatie Omroep.nl. Hoeveel de thematisering van de site zelf heeft gekost is niet bekend gemaakt. Redactie Emerce
hugo
Dan vind ik het nog ook veel. Wordt er ook nog wat mee terugverdiend, zoals dat wel gebeurt via de STER bij TV-programma's? Voor zo'n bedrag had de laatste tijd wel een internetboer of wat gekocht kunnen worden, ipv het geld aan ze geven voor opdrachten. Het budget voor de omroep kan wel wat naar beneden als ik dit zo lees.
Bart Bouman
Neemt niet weg dat 20 miljoen nog altijd zeer veel geld is voor een portal, zeker wanneer er ook nog eens advertenties op verkocht worden. Wees dan zo fair en zorg dat omroep.nl bannervrij is. Bedenk eens wat je kunt doen met 20 miljoen…
Menno
Los van wat het budget is, vind ik het een schande dat er nog webbouwers zijn die een niet-validerende site (geen DOCTYPE) met HTML uit het jaar nul (alleen maar tables voor de layout) op durven te leveren. Welke 'professionals' zijn hiervoor verantwoordelijk eigenlijk?
Klaas Veerma
Het is een algemeen bekend geheim dat er bij omroep.nl een stel sukkels het geld uitgeven. Zo stond er in HP De tijd vorige maand nog een artikel dat ze daar dachten "een slimme, goedkope deal" te hebben gemaakt met de bouwer, terwijl een ex-werknemer van de bouwer vertelde dat ze vier keer teveel betaalden. Logisch dat de kosten nogal zijn opgelopen over de jaren. Een peiling die gisteren op teletekst stond (pagina 316) gaf aan dat 82% van de mensen de nieuwe thematisering een ramp vind. Ook hier weer is de creativiteit van de programmeur voorgegaan aan de wens van de bezoeker. en dat terwijl WIJ voor die site betalen.