Deel dit artikel
-

Omzet handelsplaatsen groter dan alle webwinkels samen

Consumenten verhandelden in 2007 onderling voor zeker 4,6 miljard euro via sites als Marktplaats.nl, constateert Blauw Research. Bij webwinkels lag dat niveau op 3,9 miljard. Blauw hoopt in 2009 een nauwkeuriger nationaal onderzoek naar handelssites te kunnen presenteren.

In 2005 onderzocht Marktplaats.nl zelfstandig hoe groot de markt was die de eBay-dochter op dat moment bediende. De gecalculeerde inschatting kwam toen uit op zo’n 2 miljard euro aan verhandelde waar over het hele jaar 2004. Het idee om een vervolgonderzoek uit te voeren lag er vervolgens drie jaar, maar bij gebrek aan een goede onderzoeksmethode kwam dat er nooit.

Begin dit jaar kwam Blauw Research dan toch tot een methode om nauwkeurig onderzoek te kunnen doen en daar bovendien algemene uitspraken uit te extrapoleren. Frank Sibbel, directeur van Blauw Research, legt uit dat zijn bedrijf met een eigen panel 1.500 internetgebruikers ondervroeg. De resultaten die dat opleverde, werden vervolgens gecontroleerd bij de databases van Marktplaats.nl.

Sibbel: "Dit is een objectief en betrouwbaar onderzoek. De resultaten gelden niet alleen voor Marktplaats maar voor alle handelsplaatsen in Nederland."

Veel meer dan 4,6 miljard, maar hoeveel?

De nu gerapporteerde 4,6 miljard euro staat nog niet voor de totále handelswaarde van advertentiesites. Om betrouwbare uitspraken te kúnnen doen, moest Blauw Research een aantal categorieën uitsluiten. De twee belangrijkste en meest omvangrijke zijn: Auto’s en Diensten.

In het Marktplaats-onderzoek over 2004 bleek juist, dat de categorie Auto’s verantwoordelijk was voor het grootste deel van de verhandelde waarde. In dat jaar werden er 730.000 voertuigen aangeboden, met een gemiddelde verkoopprijs van 4.700 euro. Nu staan er op ieder gegeven moment 130.000 auto’s op Marktplaats.

Marktplaats- en eBay-directeur Eugenie van Wiechen zegt de rubriek Auto’s met 1,1 miljoen bezoekers de populairste rubriek is. Haar bedrijf probeert ook bedrijvengidsen als de Gouden Gids en de Telefoongids naar de kroon te steken. Hoe succesvol ze daarin is, komt niet tot uiting in het Blauw-onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt wel hoeveel Nederlanders gemiddeld besteden bij handelsplaatsen. In het laatste kwartaal van 2007 was dat 365 euro per consument.

Er zijn meer indicaties dat 4,6 miljard euro een lage inschatting is. Telegraaf-dochter Speurders.nl stelde in augustus 2005 dat er in een jaar tijd voor 1,8 miljard euro was verhandeld via zijn handelssite. Handelssite Kapaza meldt op ieder gegeven moment voor hoeveel er wordt aangeboden op de site. In Nederland stond de teller vanochtend op 1,1 miljard euro. Bij het Belgische filiaal stond de teller op 4,2 miljard. Kapaza werd in mei 2008 voor 20,3 miljoen euro overgenomen door de Noorse uitgeverij Schibsted.

Steven naar geïntegreerd halfjaarlijks onderzoek

Anders dan bij internetveilingen en webwinkels is het bij handelssites moeilijk om exact vast te stellen hoeveel handel de sites genereren. Immers, de transacties worden buíten de sites afgehandeld.

Frank Sibbel: "In de vergelijking met de omzet bij webwinkels is het belangrijk om te onderscheiden dat webwinkels transactioneel van aard zijn en handelsplaatsen door consumenten worden gebruikt om zich te oriëntéren."

Blauw Research onderzoekt in de Thuiswinkel Markt Monitor twee keer per jaar voor de branchevereniging van Nederlandse webwinkeliers hoeveel omzet zij gezamenlijk draaien per 6 maanden.

Sibbel hoopt het onderzoek onder handelsplaatsen ook twee keer per jaar uit te kunnen voeren. Als andere handelssites en de Nederlandse Thuiswinkelorganisaties zich bij het initiatief aansluiten, dan zouden begin 2009 de eerste onderzoeksresultaten kunnen worden gepubliceerd. "Door de combinatie met Thuiswinkel.org kunnen dan ook onderzoeken of er substitutie plaatsvindt en of er andere onderlinge effecten tussen handelssites en webwinkels zijn."

Deel dit bericht

1 Reactie

Rudy

Bij MarktPlaza.nl is het totale aanbod op dit moment ongeveer 2 miljard euro.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond