Deel dit artikel
-

Omzet reisbranche in juli nog 21 procent lager dan vorig jaar

Ondernemers in de reisbranche genereerden in juli gemiddeld 21 procent minder inkomsten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de kunstsector, restaurants en cafés zijn de coronacrisis nog lang niet te boven, blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 bv’s en eenmanszaken.

Knab keek naar de inkomende transacties van bv’s en eenmanszaken tijdens de lockdown (12 maart tot 11 mei) en in de maanden juni en juli. Die data werd vergeleken met data uit dezelfde periodes in 2019.

Er zijn ook sectoren die na de lockdown weer positieve cijfers laten zien. Hotels, campings, sportscholen, kappers en schoonheidsspecialisten zagen in juli juist meer geld binnenkomen dan een jaar eerder.

De circa 600 ondernemers in de reisbranche die bankieren bij Knab, zagen hun inkomsten tijdens de lockdown zelfs ruim halveren. Ook toen Nederland in juni langzaam van het slot ging, kwam er gemiddeld nog 54 procent minder geld binnen dan in juni 2019. In juli lijkt de weg omhoog ingezet.

Hotels, vakantiehuisjes en campings (logiesverstrekkers) misten tijdens de lockdown nog 36 procent van de omzet, maar kregen in juli gemiddeld 11 procent meer geld binnen dan een jaar terug. Dit is een duidelijk gevolg van het feit dat Nederlanders nu vooral in eigen land op vakantie gaan.

Tijdens de lockdown kregen cafés en restaurants respectievelijk 58 en 36 procent minder geld binnen dan een jaar eerder. Vanaf 1 juni mochten zij – met verschillende beperkingen – de deuren weer openen.

De detailhandel scoort de hele coronacrisis al goed, met de online detailhandel (webwinkels) als uitschieter. Tijdens de lockdown sleepten bv’s en eenmanszaken in die sector gemiddeld 43 procent meer geld binnen dan een jaar eerder. In juli was dat nog altijd 23 procent.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

2 Reacties

Olaf

Wat je normaal gesproken inderdaad kunt doen, is een vergelijking maken tussen huidige jaar en voorgaand jaar o.b.v. transacties.

Echter, dat geeft dit jaar een vertekend beeld: er waren in juni en juli juist erg veel boekingen (veel meer dan gebruikelijk), maar die waren voor Knab voor een groot deel onzichtbaar omdat deze “betaald” zijn met Corona-vouchers, overgezette reeds gedane betalingen, etc…

Daarnaast wordt er dit jaar bovengemiddeld lange termijn geboekt (dus minder lastminute en meer al reeds voor volgend jaar). Dat betekent doorgaans dat klanten alleen nog maar een aanbetaling hoeven te doen en dat wekt ook de suggestie dat er minder omgezet wordt (restbetalingen ziet Knab pas volgend jaar).

Voor de goede orde: de reisbranche heeft het natuurlijk enorm zwaar en flinke klappen gehad. Mijn punt is dat banken verder zouden moeten kijken dan alleen naar transacties voordat ze dit soort persberichten de wereld in slingeren. Het is een mooi voorbeeld hoe makkelijk er verkeerde conclusies getrokken kunnen worden.

Marko - linehub

De cijfers lijken me niet erg realistisch voor wat betreft de hele travel markt.
Kijk ik naar onze eigen cijfers (Daisycon) Is de daling binnen travel In juni rond de -40%. (jaar op jaar)

Ook de anvr cijfers lijken op een andere realiteit te wijzen. Als zijn die cijfers weer van mei. – 70%
https://www.anvr.nl/lists/anvrnieuws/artikel.aspx?ID=721

Cijfers zijn een ding, het gaat slecht maar we zijn op de weg omhoog. Laten we daar ons best voor doen, ongeacht het percentage dat erbij hoort.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond