Derp

Omzet uit ebooks bij Penguin verdrievoudigt, “boekwinkel onder druk”

Consumenten lopen warm voor digitaal lezen, wat ertoe leidt dat uitgevers als Penguin en Bloomsbury aanzienlijke digitale groeicijfers laten zien.

Pearson, de uitgever van Penguin en de Financial Times, publiceerde gisteren zijn financiële cijfers over het vierde kwartaal van 2010. Daaruit bleek dat de boekenbusiness als geheel vooruit gaat, maar dat digitaal de groeimotor is.

De omzet van Penguin steeg met 5 procent tot 1,1 miljard Engelse pond. De omzet van digitale boeken steeg met 182 procent tot 63 miljoen pond. Dat is 6 procent van de totale boekhandel bij de uitgeverij.

Penguin gaat een jaar tegemoet met snel veranderende marktomstandigheden. Dat komt voornamelijk door de snelle groei van zowel de digitale verkoopkanalen als digitale boeken. Dat leidt tot druk op de fysieke boekwinkel”.

Het kwartaalbericht meldt over Nederland: “Hier hebben we iPockets gelanceerd, de eerste volledig digitale leergang Engels voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud. De cursus is afgestemd op de Nederlandse markt, 100 procent digitaaal en gebaseerd op abonnementen”.

Pearson boekt als geheel een digitale omzet van 1,6 miljard pond, wat staat voor 29 procent van de concernomzet. Bij zakenkrant Financial Times stegen de digitale abonnementen met 50 procent tot 207.000, wat goed is voor eenderde van zijn abonnementenverkoop wereldwijd.

Ook boekenuitgever Bloomsbury presenteerde zijn kwartaalcijfers voor de laatste drie maanden van 2010 (PDF). Daaruit blijkt dat de omzet uit ebooks met een factor 18 is gegroeid tot 2,3 miljoen dollar. Digitale boeken zijn goed voor 10 procent van de omzet, indien vergeleken met papieren boekenomzet. Topman Nigel Newton verwacht dat digitale handel groeit naarmate er meer ebook readers op de markt komen.

Bloomsbury is onder meer de uitgever van de Harry Potter-boeken.

Het is nog niet duidelijk welk soort digitaal leesapparaat de toekomst heeft. Zowel de specialistische ebook readers als apps op de algemene tablet computers kampen om dezelde markt. In Nederland werden in 2010 rond de 350.000 platte leeskastjes verkocht, 100.000 ebook readers en 250.000 tabs. De Duitse digitale brancheorganisatie Bitkom denkt dat de afzet van tablets dit jaar verdubbelt tot 1,5 miljoen exemplaren.

Foto: Erin (cc)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug