Deel dit artikel
-

Onderzoek: Nederland tot de best voorbereiden op 3G

Wie denkt dat Japan het best voorbereid is op mobiel internet komt bedrogen uit. Althans, volgens een recent rapport van de International Telecommunication Union. Mobiel internet maakt in Hong Kong de meeste kans van slagen, Nederland staat in een rangschikking op een negende plaats en Japan komt niet verder dan de twintigste positie.

De International Telecommunication Union ( ITU ) is onderdeel van de VN en gevestigd in Genève. Binnen de organisatie werken overheden en bedrijven samen, doel is om gezamenlijk te komen tot standaarden en telecommunicatie te stimuleren.

Het rapport 'Internet for a Mobile Generation' gaat in op de kans van slagen voor mobiel internet. Het meest opmerkelijke is de rangschikking van landen die daaraan verbonden is. Deze is gebaseerd op drie gebieden, met onderliggende parameters. Dit zijn netwerk (onder andere mobiel, vast, aantal gebruikers, bandbreedte, aantal 3G-licenties), gebruik van het netwerk (onder andere overeenkomsten voor roaming, aantal ISP's en omzet van de telecombedrijven) en als laatste de marktomstandigheden (structuur van lokale, internationale en mobiele gesprekken, verzelfstandiging van de telecombedrijven).

Dit alles gewogen leidt tot een score tussen 0 en 100. Hong Kong is volgens het onderzoek het best voorbereid op een succesvol gebruik van 3G, het scoort 65,88 punten. Andere landen in de top vijf zijn respectievelijk Denemarken, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten. (zie hieronder voor de top 20)

Volgens de ITU is het niet per definitie zo dat rijke landen beter uitgerust zijn voor een succesvolle komst van 3G-telefonie. De organisatie noemt de Filipijnen (33e plaats), China (47), Roemenië (37) en Peru (39) als landen met lage of middeninkomens die desondanks redelijk hoog eindigen in de rangschikking. China heeft inmiddels de meeste gebruikers van een mobiele telefoon, een positie die het recent van de Verenigde Staten heeft overgenomen.

Om de komst van 3G-telefonie te stimuleren geeft de ITU drie adviezen: snelle komst van de 3G-netwerken, voldoende telefoons en voldoende content. De organisatie dringt er met name op aan dat content voor mobiel internet "actief" wordt gestimuleerd en voor een belangrijk deel vrijelijk beschikbaar komt. De ITU wijst in dit verband naar het kip-ei probleem waar de telecomindustrie voor zouden staan. Investeerders wachten af of de markt voor mobiel internet wel "realiteit is" en daardoor wordt het moeilijk om die markt te creëeren zodat het vervolgens weer moeilijk is om het bewijs te leveren. "Het is mogelijk de grootste gok die de telecomwereld ooit heeft moeten nemen."

Adverteerders richten zich met mobiel internet voornamelijk op jongeren, dat is een te beperkte strategie, aldus de ITU. Ouderen zouden een "profijtelijke" markt vormen. Als bewijs wordt de verkoop van het 'Raku-Raku' toestel in Japan aangehaald, een toestel dat speciaal ontworpen is voor ouderen en voorzien is van grotere toetsen en een aangepast beeldscherm. Er werden in twee maanden tijd 200 duizend stuks van verkocht.

PositieLandScore
1Hong Kong65.88
2Denemarken65.61
3Zweden65.42
4Zwitserland65.10
5Verenigde Staten65.04
6Noorwegen64.67
7Zuid-Korea63.42
8Verenigd Koninkrijk63.00
9Nederland62.25
10IJsland62.03
11Canada61.97
12Finland61.22
13Singapore60.58
14Luxemburg58.58
15België57.80
16Oostenrijk57.72
17Duitsland55.53
18Australië55.40
19Portugal55.13
20Japan54.94

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond