Deel dit artikel
-

Onderzoek: p2p-downloaders kopen meer cd’s

Downloaders op p2p-netwerken kopen relatief meer cd’s dan mensen die geen uitwisselsoftware gebruiken.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht de Canadese overheid uitgevoerd door twee hoogleraren van de Universiteit van Londen en Decima Research, dat vrijdag openbaar is gemaakt. Voor het onderzoek werden tweeduizend Canadezen ondervraagd over hun download- en koopgedrag.

Volgens de onderzoekers was er 'een sterk positief verband tussen het uitwisselen van bestanden met p2p-software en de aankoop van cd's'. Voor elke twaalf via p2p-netwerken gedownloade liedjes per jaar nam het aantal aankopen toe met 0,44 cd's per jaar. Volgens de onderzoekers betekent dit dat elke cd die via uitwisseldiensten wordt gedownload leidt tot de aankoop van een halve fysieke cd.

Een van de andere uitkomsten is dat p2p-downloads weinig invloed hebben op betaalde downloads. Ook de prijzen van cd's hebben weinig impact op cd-verkopen. Kopers van legale downloads zijn verder niet geneigd minder cd's te kopen en ook de hoogte van inkomens heeft weinig effect op cd- en download-cijfers.

Ongeveer de helft van alle liedjes die via p2p-netwerken werd gedownload was omdat de internetters songs wilde horen voordat ze ze kochten of omdat ze niet de hele cd wilden hebben maar enkel een specifieke track.

Bij een kwart van de p2p-downloads gaven de downloaders als reden op dat de betreffende muziek niet verkrijgbaar was in platenzaken. Als die muziek wel te koop zou zijn, leverde dat relatief meer verkopen op. Volgens de onderzoekers blijkt daaruit dat mensen geïnteresseerd zijn in het kopen van muziek die de platenindustrie zelf niet wil promoten.

 

Deel dit bericht

5 Reacties

crl

Het was een open deur, toch fijn dat iemand die nu heeft ingetrapt…

Sigrid

Ja, ik vind het ook heel logisch allemaal. Ben zelf ook p2p gebruiker, die vervolgens braaf de cd koopt.

Erik van der Zwan

De onderzoekers trekken verkeerde conclusies. Je kan niet zeggen dat downloaden van muziek leidt tot aanschaf van CD's net zo min je kan zeggen dat het kopen van CD's leidt tot meer downloaden. Wat je wel kan zeggen is dat muziekliefhebbers in het algemeen een mix hanteren van downloaden en de aanschaf van CD's. Een 'grote' muziekliefhebber gebruikt beide vormen van muziek beluisteren in hoge mate, een 'kleine' muziekliefhebber past beide met mate toe.

keeponbuyingcds

De vraag zou moeten zijn of P2P-downloaders nog meer CD's zouden kopen als ze geen P2P zouden gebruiken. Gezien het feit dat P2P gebruik de afgelopen 15 jaar enorm is toegenomen en de CD-omzet in dezelfde periode enorm is gedaald is dit wel waarschijnlijk. Het is dus niet erg waarschijnlijk dat P2P de rechthebbenden en daarmee de muziek in het algemeen geholpen heeft.

Adriaan van L

"Gezien het feit dat P2P gebruik de afgelopen 15 jaar enorm is toegenomen en de CD-omzet in dezelfde periode enorm is gedaald is dit wel waarschijnlijk." Een toegenomen P2P-gebruik is absoluut niet de enige verandering in de afgelopen 15 jaar, dus dat kan je niet zomaar als waarschijnlijke oorzaak aanwijzen. Het muziek-aanbod en de opnamekwaliteit ervan is ook enorm veranderd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond