Deel dit artikel
-

Online afmelden voor marktonderzoek

Wie geen behoefte heeft aan marktonderzoek via de telefoon kan zich afmelden bij de site Uwmeningtelt.nl, opgezet door branche-organisatie MOA. In de Verenigde Staten kreeg een soortgelijke site eind vorige week zoveel bezoek dat toegang niet meer mogelijk was.

Uwmeningtelt.nl is een initiatief van de Markt Onderzoek Associatie ( MOA ), de branche-organisatie voor marktonderzoeksbureaus, samen met de Stichting Zelfregulering Direct Marketing ( SZDM ). Al eerder was het mogelijk om zichzelf te vrijwaren van telemarketing (reclame) via de site van branchevereniging DMSA. Deze organisatie ging vorig jaar failliet, waarna het DMSA Infofilter overging naar SZDM.

Via het &#39 van SZDM kunnen consumenten ook aangeven dat ze geen reclame meer willen ontvangen via e-mail, via de post of op de mobiele telefoon. De marktonderzoekers die aangesloten zijn bij MOA bieden alleen de mogelijkheid om zich af te melden voor marktonderzoek via de mobiele telefoon. Op de site Uwmeningtelt.nl is het wel mogelijk om aan te geven wel interesse te hebben voor onderzoek van bepaalde instanties, zoals gemeente of Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het Amerikaanse North Dakota opende eind vorige week ook een site met een 'no-call list'. Al op de eerste dag ging de site enige tijd plat vanwege het aantal bezoekers, zo meldt AP. Een dag later bleek de database gevuld te zijn met 9200 telefoonnummers, waarvan de eigenaren niet meer gebeld willen worden door adverteerders of marktonderzoekers. De Federal Trade Commission, de Amerikaanse toezichthouder op het handelsverkeer, is van plan om vanaf juli een nationale lijst aan te leggen.

Deel dit bericht

8 Reacties

Evert

En het zat er dik in: voordat je je kunt afmelden moet je een … enquête invullen en diverse schermen doorworstelen. "Makkelijker willen we het niet voor je maken, wel leuker voor ons."

R.F. van Putten

Eerst een kleine vragenlijst o.k. vervolgens alle gegevens invoeren die niet van toepassing zijn. N.A.W. zijn mijns inziens niet noodzakelijk, het gaat hier om uitschrijving voor telefonische en internet enquettes. IP en telefoon nummer zouden voldoende moeten zijn. wellicht een e-mail adres, maar er werd niet aangegeven dat het hier ook e-mail enquettes betreft. Ik ben werkzaam geweest voor een marktonderzoeks bureau aangesloten bij ESOMAR en MOA. beiden hebben een gedragscode voor marktonderzoek. Het bureau lapte beide codes aan de laars. Ik heb dus geen vertrouwen in een organisatie die zorgdraagt voor correct onderzoek terwijl ik uit ervaring weet dat dit niet gecontroleerd word bij leden i.i.g niet correct. vervolgens ben ik en waarschijnlijk velen met mij niet bereid nog meer (privacy)gegevens te verstrekken aan een onbetrouwbare partij. Idee is leuk. zou echter moeten worden uitgevoerd door een TTP bijvoorbeeld het postkantoor.

Rinie

En hoelang duurt het voordat deze database wordt doorverkocht wegens geldgebrek.Hebben ze tenslotte ook gedaan met die andere database waarmee je je kon afmelden voor reclame.En hier kun je voor zoveel dingen afmelden.Fijn kunnen ze alsog je telefoon, je mobieltje,je e mail en je gewone brievenbus spammen.Hoeveel je invult op het internet is rechtstreeks gekoppeld aan hoeveel onzin je vindt in mail, brievenbus en sms.

Leo

Het idee is aardig, maar de uitvoering stinkt. Veel meer persoonlijke gegevens dan strikt noodzakelijk worden gevraagd. Het is zelfs verplicht om ze in te vullen. Wat nog het meest kromme is, is dat onder het mom van zelfregulering de belanghebbende partijen zelf dit bestand gaan bijhouden. Dat zou door een derde partij gedaan moeten worden om een beetje geloofwaardig te zijn.

Mirjam

Heb me net afgemeld, ben dus benieuwd of het daadwerkelijk werkt. Ik wordt tegenwoordig ziek van die ongein aan de telefoon. Alsof ik niks beters te doen heb. Wat ik niet snap is dat ik een geheim nummer heb aangevraagd bij de KPN…hoe kan het dan dat ieder bureau mijn nummer toch heeft?

Pascal

Omdat KPN je nummer doorverkoopt, ik zou als ik jou was korting vragen bij KNP 😉

Tonnie

Ik word helemaal gestoord van die telefoon ongein en het gaat altijd over hetzelfde.Volgens de info wordt je gemiddeld maar 2.2. per jaar gebeld maar ik ben deze week al vier keer gebeld .Ik dacht nog de vakanties zijn eer voorbij. Dus de student zit weer achter de telefoon.

ja doei

Het is toch van de zotte: KPN belt me op mijn geheime KPN nummer, en verwijst me vervolgens naar infofilter.nl om te blokkeren. Daar lees ik: "U kunt organisaties die gegevens van u hebben, melden dat u niet meer wilt dat die voor commerciele doeleinden worden gebruikt." KPN zou beter moeten weten, het lijkt me nogal wiedes dat mijn GEHEIME telefoonnummer, niet voor commerciele doeleinden dient te worden gebruikt. Dan infofilter: je moet je ver%^*#(#^@e REGISTREREN om je af te kunnen melden: "Registratie mijninfofilter Registratie bij mijninfofilter in drie stappen  1. Bepaal uw gebruikersnaam en wachtwoord. 2. Voer uw persoonlijke gegevens in 3. Activeer uw account"

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond