Deel dit artikel
-

Online experiment voor Nine Inch Nails

In navolging van Radiohead slaat ook Nine Inch Nails een nieuwe weg in als het gaat om de verkoop van hun muziek. Het nieuwe album van de rockband, ‘Ghosts I-IV’, staat sinds zondagavond online op de website van Nine Inch Nails.

In de winkel is het album nog niet te vinden. De eerste 9 tracks van het 36 nummers tellende album worden met een directe download aangeboden op de site van de band. Met dit nieuwe businessmodel hoopt de band de fans aan zich te binden. Naast de gratis tracks vraagt de rockband geld voor extra’s. Er zijn verschillende prijsmodellen opgesteld voor het volledige 36 nummers tellende album.

De 36 tracks in mp3-formaat zijn al te krijgen voor 5 dollar. Voor extra’s als de cd, een dvd of een boek moet betaald worden. De prijzen van de verschillende pakketten lopen uiteen van 5 dollar tot 10, 75 of zelfs 300 dollar. Wie genoeg geld heeft om uit te geven koopt de dure versie, de in gelimiteerde oplage uitgebrachte editie, voorzien van een handtekening van Trent Reznor, zanger en oprichter van de Nine Inch Nails.

Radiohead zette in oktober vorig jaar een nieuw album online op hun website. De prijs werd overgelaten aan wat de koper er voor wilde geven. ‘In Rainbows’ was het eerste album van Radiohead na het verbreken van het contract met muziekmaatschappij EMI. Het album is ondertussen niet langer beschikbaar als download op hun website. Eind dit jaar kwam de download van Radiohead uit als een in eigen beheer uitgegeven cd.

De band lijkt zijn best te doen om het oude model van muziekdistributie te doorbreken, toch komt het album via Sony BMG (RED Distribution) uiteindelijk wel terecht bij de platenwinkels. Dat meldt de website van muziekblad Billboard.

De band weerhoudt zijn fans er ook niet van het nieuwe album te verspreiden via BitTorrent. Integendeel, zo blijkt. Binnen anderhalve dag na publicatie hadden al meer dan 7.600 muziekfans zich opgeworpen als ‘seeder’, doorgeefluikjes van de gratis muziek, op torrentsites Mininova en The Pirate Bay. Hoeveel internetters het album exact downloadden, is niet bekend.

Op fansites wordt de band uitvoerig opgehemeld. "Bedankt. Niet alleen voor het nieuwe album, maar ook omdat jullie hiermee de muziekindustrie een nieuw model geven om mee te werken."

Bron foto: elsie esq. (CC)

Deel dit bericht

1 Reactie

Hans Mosselman

Misschien is dit businessmodel nieuw voor Nine Inch Nails maar veel nieuws is er niet meer aan. De trend is wel duidelijk, artiesten en fans die direct zaken doen. MOvE faciliteert dat proces al even en noemt het muziekindustrie 2.0

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond