Deel dit artikel
-

Online fraude vooral via internetveilingen

Het merendeel van de gerapporteerde online fraude in de VS vond vorig jaar plaats via online veilingen. Door alle vormen van online fraude raakten internetgebruikers 122,4 miljoen dollar kwijt, in veertien gevallen was dat zelfs meer dan 1 miljoen dollar. Dat melden diverse Amerikaanse organisaties.

Uit een onderzoek van het internetfraude-klachtenbureau IFCC, een aan de FBI gelieerde organisatie, komt naar voren dat in de eerste zes maanden van 2002 87 procent van alle online fraude plaatsvond via online veilingen. De Amerikaanse federale handelscommissie FTC meldt echter dat van alle consumentenklachten 'slechts' 50 procent betrekking heeft op online veilingen.

Diezelfde FTC stelt in een recente studie dat door alle vormen van online fraude in 102.517 gerapporteerde gevallen Amerikanen vorig jaar 122,4 miljoen dollar verloren. Bij 48 procent werd 100 dollar of meer verloren. Bij 13 procent ging het om meer dan 1000 dollar en in veertien gevallen zelfs meer dan een miljoen dollar.

Andere veelgenoemde bronnen van online fraude zijn volgens de FTC 'thuiswinkelen' (13 procent) en 'internettoegang' (11 procent); volgens de IFCC zijn dat 'algemene verkoop' (6 procent) en 'Nigeriaanse money scams' (5 procent). Driekwart van de fraudeslachtoffers blijkt tussen de 20 en 49 jaar oud. Daarbij moet worden opgemerkt dat slechts 61 procent van de slachtoffers hun leeftijd opgaf.

Hoewel beide onderzoeken de naam eBay niet noemen, moet de veilingsite er vaak bij betrokken zijn. eBay heeft volgens sommige opgaven zo'n 90 procent van de online markt voor (consumenten)veilingen in handen. Vorig jaar citeerde tijdschrift Business 2.0 al een FBI-agente die zei dat eBay een groot deel van de fraude-incidenten niet meldt.

De site telt zelf fraudes die de eigen onderzoekers niet kunnen bevestigen niet mee en maakt niet bekend hoeveel fraudes tot een claim leiden. Daar komt nog bij dat veel fraudeslachtoffers uit cynisme, schaamte of gemakzucht niet melden wat hen is overkomen. Beruchte fraude via eBay betreft onder meer het oplichten (in 2000) van klanten voor 10 miljoen dollar met de verkoop van fake sport-memorabilia en de oplichting (in 2002) van (de nog altijd voortvluchtige) Stewart Richardson. Die verdiende 300.000 dollar met de verkoop van beeldjes die hij nooit bezorgde.

Volgens deskundigen is het gebruikers-evaluatie-systeem de achilleshiel van de veilinggigant. Richardson ontving vier jaar lang door keurig gedrag bijna 6200 positieve waarderingen van klanten en wist in één frauduleuze week zijn oplichtingspraktijk uit te voeren. Ook blijken eBay-gebruikers niet altijd negatieve waarderingen over iemand te durven posten, uit angst dat de dader op zijn beurt zulke 'waarderingen' over hen op de site plaatst.

Om dit te bestrijden heeft eBay een team in dienst dat continu potentiële fraudeurs in de gaten houdt. Ook werkt het met softwareprogramma's die dubieus gedrag in kaart brengen. Onderzoeksbureau Forrester adviseerde de veilingsite al eens in geval van fraude direct alarm te slaan bij de FBI.

Deel dit bericht

3 Reacties

mr thoma

Ebay….Helaas heb ik zelf ondervonden dat meer dan 700 positieve reakties van kopers eigenlijk niets betekenen.Zelf ben ik ongeveer $170 kwijt geraakt aan een verkoper genaamd highlander-blades op ebay.Nee dit is niet om iemand "zwart te maken" hierbij een nummer van een van de artikelen die ik gekocht (?)heb: 2210283481 Dit is een zogenoemde Klingon Bat'leth een wapen uit de star-trek serie.Niet bedoeld als wapen maar als verzameling aan de muur.Toen ik het half december2003 kocht was er niets aan de hand.Het zou per surficeshipping (boot) verstuurd worden daar dit goedkoper is.Toen het mij toch wel erg lang ging duren heb ik enkele mailtjes gestuurd waar vervolgens geen enkelereaktie meer op kwam.Waar was die zeer vriendelijke en behulpzame verkoper nou gebleven?Toen ging ik nog maar eens op ebay kijken (nee daar kom je nou ook niet elke dag) en schrok me wild toen ik zijn feedback zag.De laatste 2 weken bijna alleen maar negatieve reakties!Betaald via Paypal, maar die helpen niet want het is langer dan 30 dagen geleden betaald.Nou dat is niet echt eerlijk als je nagaat dat iets uit Amerika verzonden krijgen meestal langer op zich laat wachten.Dat is dan paypal met hun kopersbescherming en service.Klacht ingediend bij ebay en die hebben de account opgeheven zodat hij niets meer kan verkopen.Tsja daar ben ik blij mee en mijn geld dan??Mensen PAS OP MET EBAY!! het "voordeeltje" weegt niet op tegen de risico's, zeker niets buiten Europa kopen want ebay vind de (Amerikaanse) verkopers belangrijker dan de (Europeese) kopers

rene leuverink

Ik ben ook via Ebay en Paypal voor duizenden euro`s opgelicht. Mijn account`s waren gehacked en odoende kochten criminelen 4 maanden lang in lijn met mijn koopgedrag. Op een gegeven moment heb ik ditgemeld bij paypal, welke mij schorste en de schuld bij mij legde. Ik verijkte mijzelf. Mijn bank heeft onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat wel degelijk is gefraudeerd. Men manipuleerde bestelde goederen, en liet deze op een ander adres bezorgen. Daarna richting nigeria. Zaak is voor de postbank opgelost, Paypal en Ebay hebben niet het fatsoen in te gaan op de zaak. Deze is dus door naar de financial ombudsman Service in London.Ik hoop, dat deze paypal goed aanpakken.

rene leuverink

Paypal is zo lek als een mandje. Ikben onlangs gedurende 5 maanden opgelicht door een bende nigerianen, die via mijn Paypal rekening mijn gehele digitale ID hebben gestolen en gehacked. Daarna waren ze zo slim, mijn koopgedrag precies zo voort te zetten, dat na vele mailtjes van mij aan Ebay en Paypal, en ook de Postbank het kwartje uiteindelijk in juli viel. Schade 18000,00 euro. Door mijn hoge koopvolume was het eerst natuurlijk alleen verdacht, misschien een misser, maar de volume`s verkeerd geleverde pakketten liep hoog op. Ik clamde deze pakketten terug via Paypal, waarne ik als de schuldige werd aangewezen en “mijzelf verrijkte“. Gevolg, verbannen voor het leven van Paypal, en geen cent vergoeding. Nu heeft de postbank mij erg geholpen, ook politie heeft aangifte opgenomen, en Paypal heeft erkend, dat derden toegang hadden tot mijn rekening! Maar vergoeding, HO MAAR!!!!! De zaak word nog vervolgd door de Financial Ombudsman Service in London. paypal is de ergstebende, welke weglopen voor hun verantwoording! Ook is er toevallig een brief met mijn vertrouwlijke gegevens op een luxemburgse site gekomen, die ik schreef naar de woordvoerder B. G. En nu de POSTBANK een deel van de schade vergoedde, laat PAYPAL weer verstek gaan. Dus weer schijnveiligheid, en ik zal publiceren tot ik erbij neerval, in de hoop, dat ze aan de schandpaal komen, of toegeven, dat accounts voor 20-40 euro to koop zijn op de hackersmarkt! zelfs dit ontkennen ze. Ik hoop, dat ik samen met anderen, een claim kan voorbereiden en Paypal dwingen hun dictatoriaal gedrag op te geven en transparant te communiceren. En vooral hun VERANTWOORDELIJKHEID nemen, i.p.v. de zakken vullen. Ebaytopper

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond