Deel dit artikel
-

Online omzet NY Times blijft teruglopen

De digitale omzet van het nieuwsbedrijf achter de NY Times loopt van kwartaal op kwartaal terug. Het is de vraag of de uitgever de financiële gaten met internetreclame kan dichten.

eBay meldde gisteren bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers dat de omzet uit online classifieds, rubrieksadvertenties, van jaar op jaar met 20 procent groeide. The New York Times Company weet die trend met zijn nieuwsuitgaven niet te volgen. In tegendeel, het wegvallen van omzet uit online rubrieksadvertenties leidt tot dalende cijfers bij het nieuwsbedrijf.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die The New York Times Company gisterenavond presenteerde.

“Omzet uit internetreclame bij het nieuwsbedrijf liep terug met 18,5 procent tot 39 miljoen dollar, vergeleken met 47,8 miljoen dollar vorig jaar. Dat komt overwegend door minder online classifieds-advertenties”, meldt het bedrijf expliciet. In de voorgaande kwartalen waren die krimpcijfers, ten opzichte van het jaar ervoor, respectievelijk 21, 8 en 3 procent.

Het ziet ernaar uit dat sites als eBay Classifieds, Kijiji en Craigslist – alledrie volledig of gedeeltelijk in handen van eBay – flinke happen uit de verkopen van krantenbedrijven nemen.

In het derde kwartaal was 7,2 procent van de omzet van het nieuwsbedrijf afkomstig uit internetreclame. Wanneer daar ook de andere digitale activiteiten van The New York Times Company daarbij worden opgeteld, is 13,8 procent van de omzet gerelateerd aan internethandel. Daar vallen bijvoorbeeld ook About.com, Consumersearch.com en het belang in WordPress onder.

Afgelopen voorjaar verschenen de resultaten van een onderzoek door IAB Europa waaruit bleek dat adverteerders steeds makkelijker naar sites als Marktplaats.nl stappen dan naar krantenbedrijven met hun rubrieksadvertenties en aanpalende reclame. Europese adverteerders gaven in 2008 voor 3,8 miljard euro uit aan reclame bij classifiedssites. Enkel de bestedingen bij zoekmachines lagen hoger.

Foto: medapt (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond