Deel dit artikel
-

Online recruiten op kwaliteit

Met een geheel gratis dienst wil het in online werving gespecialiseerde VONQ een volgende belangrijke stap maken: bedrijven wijzen op sites met het allerbeste personeel.

Medeoprichter Remy Verhoeven kan niet ontkennen dat de slechte arbeidsmarkt ook zijn onderneming in de groei heeft geraakt. VONQ zet immers online media in voor personeelswerving op vacaturesites en social media. “De arbeidsmarkt heeft flinke tikken gehad”, vertelt Verhoeven. Toch zijn de klanten gebleven. “Wat wij doen, is namelijk nog steeds uniek: waar klanten vroeger lukraak advertenties plaatsten op verschillende vacaturesites, doen ze dat nu gericht middels onze software.”

Verschuiving
Het bedrijf is in 2006 opgericht door Tycho van Paassen, Remy Verhoeven en Wouter Goedhart en werkt met ruim dertig man vanuit Rotterdam, Amsterdam en Londen. Ondanks de veranderingen op de online vacaturemarkt, waarbij sociale media steeds belangrijker zijn geworden, verwacht Verhoeven niet dat de online vacatureprikborden zoals Stepstone en Indeed zullen verdwijnen. Er heeft namelijk een duidelijke verschuiving plaatsgevonden naar vakgerelateerde sites als Emerce Jobs en nichespelers als BinnenlandsBestuur.nl: “Het voordeel daarvan is dat mensen die niet direct op zoek zijn naar een baan toch gewezen kunnen worden op nieuwe carrièremogelijkheden. Voor ons ligt er een taak om recruiters te helpen met de plaatsing op de juiste sites.”

Inzicht
Tot dusverre werd vooral gemeten waar het verkeer vandaan kwam om te bepalen welke sites relevant waren. Nu gaat VONQ vooral ook de kwaliteit meten. “Aanvankelijk was onze ambitie om snel uit te breiden met kantoren in Europa en lokaal kennis op te bouwen, maar een grote organisatie is eerlijk gezegd niet onze stijl. We hebben nagedacht hoe we met inzet van technologie toch zover konden komen.”

Daartoe is inmiddels een zelfstandig bedrijf Qandidate.com opgetuigd dat recruiters gratis kunnen gebruiken. Waar veel HR-verantwoordelijken gebruikmaken van Outlook en Excel om het recruitmentproces bij te houden, kan dat nu volledig online. In één oogopslag is te zien welke kandidaten er hebben gesolliciteerd en wie er is uitgenodigd en afgewezen. De online dienst stelt gebruikers in staat om het hele wervingsproces te automatiseren en te monitoren op succesratio. En precies daar zit het voordeel. “Daardoor krijgen wij inzicht in de kwaliteit van de sollicitanten.”

Gratis
Qandidate.com wordt wereldwijd gebruikt. Zo maakt de politie van Sierra Leone er sinds kort gebruik van. “Die kunnen we straks op basis van hun eigen data verwijzen naar relevante Afrikaanse banensites”, aldus Verhoeven. Hoewel de verleiding groot is om de nieuwe site op de tuigen met een hoop betaalde toeters en bellen, heeft VONQ besloten dat niet te doen. “Onze kracht is dat we een fit-for-purpose recruitmentoplossing bieden, zonder dat je ervoor hoeft te betalen, waar andere partijen een betaalde oplossing bieden die vaak niet goed aansluit op de wensen.”

Nooit overwogen om zelf een vacaturesite te beginnen? “Jazeker, daar zijn we ook ooit mee bezig geweest. Maar we hebben tijdig ingezien dat we dat niet moesten doen. We willen onze onafhankelijke positie als adviseurs behouden.”

Profiel VONQ

  • Focus: online vacature- en arbeidsmarktcampagnes, innovatieve recruitmentoplossingen
  • Aantal klanten: 900
  • Doel: internationale markt op, eerst Duitsland, dan de VS
  • Investeerders: serial entrepreneur Michiel Muller, Wobbe Storms en Joost van der Klooster, samen goed voor een half miljoen euro
  • Next step: bedrijven wijzen op sites met het allerbeste personeel

*) Dit artikel is eerder gepubliceerd in het juninummer van Emerce magazine (#123)

Fotografie: Mieke Meesen (c)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond