Deel dit artikel
-

OnlyFans verwerkte 1,6 miljard euro abonnementsgeld

De digitale abonnementendienst OnlyFans, populair in de eroticabranche, verwerkte vorig jaar voor 1,6 miljard euro aan abonnementsgelden voor zijn klanten. Het bedrijf zoekt expansie op het Europese vastland.

Dat is zeven keer meer dan het jaar daarvoor, aldus cijfers die maandag bij Companies House werden ingediende, de Britse KvK. De Financial Times keek met de oprichters naar de laatste jaarcijfers. Dat zijn de Engelsman Tim Stokely en zijn nu 77-jarige vader Guy Stokely. Een voormalig bankier.

Mogelijk legde de krant de hand op de cijfers, omdat het vijf jaar oude bedrijf uit Middlesex een dispuut heeft met de Britse belastingdienst en daarmee voor de rechter staat. Het betreft een twist over BTW-afdracht.

De financiële cijfers laten in elk geval zien dat OnlyFans enorm profiteerde van lockdowns en sociale afstand die over de hele wereld plaatsvonden. Miljoenen mensen gingen op zoek naar vermaak achter hun computer- en telefoonscherm.

OnlyFans (profiel) wordt met name gebruikt voor erotische optredens. Die zijn enkel te zien als de belangstellende kijker een abonnement afsluit. Die kosten tussen de vijf en vijftig euro per maand. Daarvoor maken de artiesten overigens ook korte filmpjes, persoonlijke berichtjes en andersoortige contentproducties.

Een opkomende gebruikersgroep, aan de publishingkant, zijn fitnessinstructeurs en musici. Zij zetten het platform ook in om hun bereik te vergroten en daar geld mee te verdienen.

In algemene zin is er een trend zichtbaar waarbij contentmakers naar manieren zoeken om hun bereik op socialmedia te verzilveren. Naast OnlyFans is Patreon een bekende verschijning, maar ook de Nederlandse variant daarop Petje.af. Schrijvers vinden dat soort platformen bijvoorbeeld op Substack en Revue, podcastmakers kunnen ook terecht bij Spotify en Vrienden van de Show.

In het jaar tot november 2020 realiseerde OnlyFans een omzet van 281 miljoen pond (+553%). Dat is de twintig procent commissie die het vangt voor zijn diensten.

Het Engelse bedrijf zoekt groei op het Europese vasteland en Midden- en Zuid-Amerika.

Foto: Iain Farrell (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond