Deel dit artikel
-

Ontwikkelaar van Blender-software Not a Number failliet

Het Nederlandse bedrijf Not a Number, ontwikkelaar van de populaire 3D-software Blender is begin april failliet verklaard. Investeerders Twinning en NPM Capital wilden of konden niet verder investeren. Marketing-directeur Gil Agnew zegt met andere Nederlandse VC's serieus in gesprek te zijn.

Met de Blender-software van Not a Number kan in principe iedereen 3D-animaties maken. Het product wordt gratis weggegeven en is onder andere populair in de VS en Japan. Volgens Gil Agnew is het product 2,3 miljoen keer gedownload in de afgelopen 2,5 jaar. Er zouden 250.000 geregistreerde gebruikers zijn. De online community telt zo'n 16.000 leden uit honderd landen en daarvan bezoekt vijftien procent elke dag de site, aldus Agnew. De belangrijkste markten zijn Japan, Californie, Engeland, Frankrijk en Duitsland.

Omdat complexe 3D-software met de benodigde hardware peperduur in aanschaf is, besloot de Nederlandse initiatiefnemer Ton Roosendaal een jaar of tien geleden zulke software dan maar zelf te ontwikkelen.

Om dit 'home made'-product te verkopen tegen de gangbare prijzen is volgens Agnew, die van Sony Europe afkomstig is, een grote sales- en supportorganisatie nodig. Klanten die zo'n duur product kopen eisen continu ondersteuning. Daarbij komt dat op elke licentie van dergelijke software er twintig illegale kopieen circuleren. Dat waren redenen om het product weg te geven.

De animaties kunnen tot dusver alleen bekeken worden met dezelfde software waarmee ze gemaakt worden. Volgens Agnew was het de bedoeling om Blender eerst wijd en zijd te verspreiden en in een volgende fase een player te ontwikkelen die vervolgens gelicenseerd zou kunnen worden aan hard- en software leveranciers. Daar zouden inkomsten uit moeten komen.

Het businessmodel van Not a Number is dus duidelijk op de langere termijn gericht, en drijft tot die tijd op durfkapitaal. Tot dusver is er 4,5 miljoen euro uitgegeven, zegt Agnew. Hij verwacht op korte termijn meer bekend te kunnen maken over nieuwe investeerders.
Bij het bedrijf werken 44 mensen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Peter Desmet

Wordt daar zo moe van: eerst geef ik alles weg en verziek in mijn markt en die van anderen en dan ga IK geld verdienen. De groeten aan digitaal dromenland.

Sander

Word daar zo moe van, van mensen die niet eens kunnen spellen en vanaf een afstandje een van NL´s meest vooraanstaande internet technologie bedrijven afkraken zonder te weten waar ze het over hebben. Met NaN zou de beste 3D software technologie in ieder geval Europa verloren gaan. Zeer jammer. Aan het businessmodel heeft het niet gelegen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond