Deel dit artikel
-

Ook Amazon.com ondervindt hinder van shake out

Ook reuzen-etailer Amazon lijkt de shake out-dans niet te ontspringen. Nadat analisten hun zorgen uitten over de kredietwaardigheid van het bedrijf, stortten de aandelen ruim twintig procent naar beneden. Dit is opvallend, aangezien de shake out onder de retailsites tot nu toe alleen de kleinere partijen trof, die niet tot de top in hun sector behoorden.

Een analist van Lehman Brothers , Ravi Suria, beschrijft de positie van Amazon zelfs als extreem zwak, en dat zal nog erger worden. Dit schrijft de Financial Times . De negatieve cashflow is simpelweg veel te groot. Als het bedrijf zo doorgaat is het in het eerste kwartaal van 2001 door haar cash heen. Toch hoopt het bedrijf veel eerder winst te maken dan eerst gepland was. Amazon hoopt it jaar winst te maken op de muziek- en DVD-afdeling. Op de boeken wordt al winst gemaakt. Wellicht moeten een aantal andere verliesgevende takken van het bedrijf worden afgestoten.

Verschillende analisten schatten de inkomsten van Amazon voor het tweede kwartaal van dit jaar op 600 miljoen dollar, maar ze zien geen stijging in de toekomst. In ieder geval is de markt nog steeds zeer gevoelig; handelaars lijken sterk te reageren op ieder bericht dat op enige tegenslag kan duiden.

Volgens Anthony Noto van Goldman Sachs is het effect van minder adverteren tezien. Nu zo'n beetje alle grote etailers, inclusief Amazon, hebben bezuinigd op advertentie-uitgaven, is dat meteen te zien in stagnerende omzetten, zegt de analist. Dat budget zal voor de komende thanksgiving- en kerstdagen weer flink opgekrikt moeten worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Roger Stoffers

Zolang Amazon gebruik blijft maken van de conventionele vormen van logistiek en distributie, zal de negatieve cash-flow moeilijk weg te denken zijn. Het zoeken, vergaren, inpakken en verschepen van de produkten schijnt, na een aantal jaren amazon nog steeds grotendeels handmatig te gebeuren, dwz. het is een tijdrovend en arbeidsintensief proces. Zodra er gebruik gemaakt wordt van VOLLEDIGE electronische facturatie en bestelling met toeleveranciers, een geautomatiseerd zoek- en inpaksysteem, en zodoende het drukken van de personele kosten, zal er een mogelijkheid zijn om de negatieve cash flow om te turnen. Dit is natuurlijk niet het volledige amazon-plaatje, maar op die plek kan er nog behoorlijk geschaafd worden. Jammer dat dit een aantal arbeidsplaatsen zal kosten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond