Deel dit artikel
-

‘Ook digitale infrastructuur in gevaar door hoge energieprijzen’

De overheid moet per direct ingrijpen in de energiemarkt, vindt de brancheorganisatie voor datacenters in Nederland. Volgens de sector zorgt de prijsstijging van 1000% in één jaar ervoor dat energie-intensieve bedrijven worden aangetast in hun concurrentiepositie en zelfs in hun bestaan.

Als er niet snel wordt ingegrepen heeft dit volgens de belangenvereniging ‘acute impact’ op vele bedrijfstakken.

Geen enkele expert heeft de stijging van de elektriciteitsprijs van 30 naar 300 euro per megawattuur (MWh) zien aankomen. Waar andere landen om ons heen snel en krachtig ingrijpen en plafonds hebben ingesteld, is Nederland relatief afhoudend terwijl de impact enorm is voor energie-intensieve bedrijven en hun aandeel in de samenleving.‘

De overheid moet buiten de gebaande paden gaan denken, snel energiebelasting en toeslagen aanpassen en prijsplafonds instellen, zeggen de verzamelde datacenters.

Onderzoek door het CBS in opdracht van de ministeries EZK en BZK, gepubliceerd eind 2020, geeft aan dat datacenters ongeveer 2,3 procent van de nationale elektriciteit verbruiken. Dit komt overeen met ongeveer 0,32% van het totale energieverbruik in Nederland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond