Deel dit artikel
-

‘Solvabiliteitsproblemen dreigen voor kleine energieleveranciers’

Stijgende energietarieven zorgen voor problemen bij energieleveranciers met weinig financiële buffers, zo waarschuwt de Vastelastenbond, dat onderzoek deed naar de solvabiliteit van verschillende Nederlandse energieleveranciers.

Vier energieleveranciers hebben een negatieve solvabiliteit. Het gaat hier om Fenor Energie, Gewoon Energie, VanHelder en Welkom Energie. Zes andere energieleveranciers, waartoe Anode Energie, EnergyZero, Enstroga, Green NL, Slim met Energie en Vrij op Naam behoren, hebben een positieve solvabiliteit hoewel deze erg laag is. Voor deze bedrijven geldt dat een klein verlies ze direct in problemen kunnen komen.

De laatste groep energieleveranciers bevindt zich niet in de gevarenzone en bestaat uit De Vrije Energie Producent, Eneco, Engie, Nieuwe Energie Groep, SEPA Green Energy en Vattenfall. Deze leveranciers hebben een gemiddelde tot hoge solvabiliteit. Er zijn ook leveranciers die een uitstekende solvabiliteit hebben. Greenchoice heeft een solvabiliteit van boven de twintig procent.

Veel energieleveranciers zijn tegenwoordig grotendeels marketingconcepten die zich vaak volledig richten op online verkoop. Energieleveranciers van enige omvang kunnen het zich niet veroorloven om grote risico’s te lopen. Kleinere energieleveranciers die inkoopvoordeel willen behalen, kopen vaak risicovoller in. Dat wil zeggen dat deze partijen de energie die ze tegen een vast tarief hebben verkocht, nog moeten inkopen. Vaak gaat dat goed behalve als de energieprijzen sterk stijgen.

Bij een lage solvabiliteit is een groot gedeelte van het bedrijf gefinancierd met geleend geld. De aflossing en rentekosten drukken zwaar op de financiële buffer (liquiditeit). Bij een negatief resultaat wordt het moeilijk om geld bij te lenen. Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft energieleveranciers afgelopen week gevraagd meer informatie te verschaffen over de leveringszekerheid voor de komende winter.

Update: De Vastelastenbond heeft zijn cijfers moeten corrigeren.
In een eerder onderzoek werden de solvabiliteitscijfers van moedermaatschappij Innogy als uitgangspunt genomen in plaats van de jaarrekening van dochter Essent. Essent N.V. (en daarmee ook energiedirect.nl) heeft een positieve solvabiliteit.

Foto Liander

Deel dit bericht

3 Reacties

bram

Maar als het andersom was geweest, spraken ze nu over succesvolle jaren. De fout ligt hier bij de energiemaatschappijen die in betere jaren de cash reserves horen op te bouwen. Ik voel me hier totaal niet verantwoordelijk voor. Wellicht in de toekomst beter management aanstellen of niet teveel geld uitkeren aan de aandeelhouders?

Ruud

Er zijn al energieleveranciers die eenzijdig het energiecontract opzeggen. de afn onderzoekt nu of dat mag. Wat als je energieleverancier failliet is. Welke bescherming heeft de consument? de levering zal door gaan maar tegen welke prijs!

rob

greennl is gelieerd aan CoolBlue, ik neem ven aan dat eventuele solvaliteitsproblemen opgelost worden, CoolBlue kan de eventuele imago schade niet gebruiken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond