Deel dit artikel
-

Ook Google met online mobiele backups

Google neemt een licentie op Microsoft-technologie om een mobiele online backupdienst te lanceren. Agenda’s en adresboeken hoeven niet meer verloren te gaan als een mobieltje toch niet blijkt te kunnen stuiteren of water proof is.

Binnenkort treedt Google toe tot een steeds drukkere niche van de mobiele markt. Het bedrijf staat op het punt om Google Sync te lanceren. Die dienst is vereist een plug-in op mobiele telefoons om via internet kopieen te maken van het adresboek en de agenda in de telefoon.

De gratis plug-in is gebaseerd op Microsofts ActiveSync-protocol. Om dat protocol te mogen gebruiken, moest Google klant worden bij Microsoft. Hoeveel het zoekbedrijf daarvoor betaalt, is niet bekend. Het staat toe dat Google-servers in een geaccepteerde technische taal ‘praten’ met de databasejes in telfoons.

De mobiele backup-dienst komt beschikbaar voor een relatief klein aantal toestellen. Dat zijn vooral de slimme, duurdere apparaten. Daaronder vallen nu de iPhone, Blackberry, Nokia’s (S60 en vermoedelijk ook S40), SonyEricssons en Windows Mobile-toestellen.

In het einde van het derde kwartaal van 2008 waren er 36,5 miljoen smartphones verkocht. De nieuwe Google-dienst draait op het gros daarvan.

De markt voor online mobiele backups heeft de belangstelling van een handjevol marktgiganten. Apple laat zijn iPhone-klanten backups draaien via de betaalde dienst MobileMe. Nokia-klanten kunnen terecht bij de Finse dienst Ovi. Vodafone is eigenaar van backupdienst Zyb, maar vermarkt dat niet actief. In de afgelopen dagen werd bekend dat ook Microsoft een dienst uitbrengt om cruciale data op telefoons veilig te stellen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Ton van Houten

Bedankt voor de tip en het helder artikel. Worden we over de voortgang op de hoogte gehouden?

Kjeld

Laen e de nederlandse start-up http://www.soocial.com niet vergeten die een sync programma maken voor je contacten

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond