Deel dit artikel
-

Oprichters Agency.com laten zich uitkopen

De beide oprichters van Agency.com hebben hun aandelen in het bedrijf verkocht aan Seneca Investments, een holding van aandeelhouder Omnicom Group en investeringsmaatschappij Pegasus Investments. Seneca heeft nu ruim 65 procent van de aandelen in Agency.com in handen. Het uiteindelijke doel zou zijn om van het webbureau weer een privaat bedrijf te maken. Agency.com maakte tevens bekend dat het 25 procent van het personeel gaat ontslaan om kosten te besparen. Voor de Amsterdamse vestiging heeft dit geen gevolgen.

Tegelijk met het uitkopen van Chan Suh en Kyle Shannon maakte Agency.com de definitieve resultaten voor het eerste kwartaal bekend. Daaruit blijkt dat het bedrijf een nettoverlies heeft geleden van 10,3 miljoen dollar, 27 dollarcent per aandeel. Dat is 1,2 miljoen dollar meer dan in het vierde kwartaal . Minus buitengewone kosten komt het bedrijf voor het eerste kwartaal op een verlies van 4,7 miljoen dollar (twaalf dollarcent per aandeel). Hoewel de omzet van 41,1 miljoen dollar een stijging is in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar betekent het een daling van 27 procent ten opzichte van het vierde kwartaal.

Agency.com maakte bekend dat het "de capaciteit zal instellen op de vraag naar interactieve diensten". Als gevolg daarvan zal 25 procent van het personeel worden ontslagen. Voor de vestiging van Agency.com in Amsterdam heeft het geen gevolgen. De Amsterdamse vestiging "draait goed", zegt Jan Maarten van der Horst, vice president client services en business development. "Bij ons zullen daarom ook geen ontslagen vallen."

Omnicom Group heeft belangen in meerdere webbureaus, waaronder Razorfish, Red Sky Interactive en Organic. Eerder dit jaar zette Omnicom Group, een van de grootste communicatieadvies-bureaus ter wereld, al samen met Pegasus Investments de holding Seneca Investments op om al deze belangen in onder te brengen.

Seneca Investments heeft de aandelen van Agency-oprichters Chan Suh en Kyle Shannon gekocht voor 94 dollarcent per aandeel. Beiden krijgen nog eens 47 dollarcent extra in de toekomst, afhankelijk van de prestaties van Agency. Beide oprichters, die in functie blijven bij Agency.com, laten zich uitbetalen in geld. Seneca heeft ook een bod van drie dollar per aandeel uitgebracht op de resterende aandelen. De raad van bestuur van Agency.com zal zich nog buigen over dit voorstel.
Van der Horst: "Het uiteindelijke doel is om van Agency.com weer een privaat bedrijf te maken. We zijn momenteel aan de Nasdaq genoteerd en dat beperkt een bedrijf toch enigszins in zijn vrijheid, bijvoorbeeld als er een overname gedaan wordt."

Toen Omnicom aankondigde de belangen in webbureaus onder te willen brengen in de nieuwe holding, spraken analisten al de verwachting uit dat het bedrijf op deze manier enkele noodlijdende webbureaus wilde gaan samenvoegen. Omnicom heeft dit tot op heden niet willen bevestigen. Ook Van der Horst (Agency.com) is niets bekend van een dergelijk voornemen. "Ik weet niet wat Omnicom met de andere belangen van plan is."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond