Deel dit artikel
-

Oprichting vennootschap vereenvoudigd

Ondernemers kunnen met ingang vandaag makkelijker een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bv) oprichten en ze krijgen meer vrijheid om deze naar eigen inzicht vorm te geven. Dit blijkt uit een wet van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Zo wordt het verplichte minimumkapitaal van 18.000 euro als startkapitaal afgeschaft. Ondernemers kunnen in het nieuwe systeem zelf kiezen welk bedrag zij bij de oprichting van de bv inbrengen. Dit zal naar verwachting een gunstig economisch effect hebben omdat het voor kleinere en startende ondernemers makkelijker wordt om te kiezen voor een rechtsvorm met beperkte aansprakelijkheid. Het maakt investeren in de onderneming ook aantrekkelijker.

Ook de verplichte blokkeringregeling, de bankverklaring en de accountantsverklaring bij inbreng in natura worden afgeschaft.

Voor ondernemers die een standaard-bv willen oprichten, passen de statuten op één A4-tje. Uitgebreide statutaire regelingen en juridische advisering zijn dan niet meer nodig. De grotere vrijheid die ondernemers wordt geboden, blijkt ook uit de mogelijkheid dat iedere aandeelhouder of groep van aandeelhouders zijn eigen bestuurder benoemt, de uitgifte van stemrechtloze aandelen en de gelegenheid om besluitvorming buiten de algemene vergadering te laten plaatsvinden.

Deel dit bericht

5 Reacties

Arjen

Interessante ontwikkeling. Wel ben ik erg benieuwd naar de bestuurlijke aansprakelijkheid (vergroot? sneller aangenomen?) en de eerste jurisprudentie hierover.

Paul Haarman

Lijkt allemaal prima, maar wanneer daarmee de rechten van een BV worden uitgehold is het een verkeerde zaak. Wat de eisen betreft was het tot nu toe geen probleem. Die eis van € 18.000,= vond ik eigenlijk wel een goede zaak. Dat geld kon je gewoon gebruiken in de opzet van je bedrijf en zonder een dergelijk bedrag kun je toch niet echt een bedrijf opbouwen. Daarmee gaf het schuldeisers ook een vertrouwen dat men zelf geld erin gestopt had (hoewel dat natuurlijk te omzeilen was met een kortstondige lening).

iwan van Geelen

@paul 1) het gaf een ‘vals’ vertrouwen en dat is nog ‘gevaarlijker’ 2) hu? zonder 18K geen echt bedrijf??????? hahahha. 3) zelf geld erin???? 4) nu juist misschien makkelijker om zonder eigen geld een bedrijf te starten maar met je buren, familie etc als aandeelhouder … dus heel goed!

ruud

Maakt allemaal niet uit, het gaat om het aantal succesvolle startups en deze die na vijf jaar nog bestaan. Winst is Winst, daar helpt 18.000 of 0 niets aan. Zoals Plato, Shankara, Kant en later ook Mohammed Ali en Arnie Schwarz. al zeiden: ” IT is all in the Mind” . Maar de vraag is: En diegene die al een bv hebben en nu 18.000 euro als borg erin hebben en nog geblokkeerd zien, kunnen deze er dan ook uit halen en er betere dingen mee doen, bv als deze miljard(en) vrijkomen van miljoenen bvs herinvesteren ipv de banken rijker maken… ?
grrrrrrr

Job van de Pol

Ach als je verkeert wilt kan het altijd.
Een vof lijkt betrouwbaar maar kan ook tussen 2 lege b.v.’s

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond