Deel dit artikel
-

OPTA wil verzender faxspam achterhalen

Toezichthouder OPTA heeft de Nederlandse eigenaar van een Duits faxverzendbedrijf een last onder dwangsom opgelegd om hem te dwingen informatie te overhandigen.

OPTA wil weten wie de feitelijke afzender is van een financiële nieuwsbrief Swiss Money Report, waarover al flink wat klachten zijn binnengekomen. In de faxen, die niet alleen naar Nederland maar ook naar andere landen in Europa worden verstuurd, worden aandelen en beleggingen aangeprezen.

In de faxen worden valse adressen gebruikt. Onder meer van een studente uit Almelo die vorig jaar dagelijks dreigbrieven en ongefrankeerde postpakketten kreeg toegestuurd. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gewaarschuwd om niet met Swiss Money Report in zee te gaan.

Het versturen van faxen met een commercieel doel zonder toestemming van de ontvanger is verboden volgens het spamverbod.

De Nederlandse eigenaar van het Duitse bedrijf weigert informatie te overleggen over een klant die volgens hem de feitelijke verzender is van de faxen. Die zouden door een klant via zijn systemen zijn verzonden. Daarnaast zouden via het computernetwerk van het faxverzendbedrijf e-mails verzonden en andere zakelijke handelingen zijn verricht ten behoeve van Swiss Money Report. Volgens de Nederlander is dit buiten zijn medeweten en zonder zijn toestemming gebeurd.

OPTA eist daarom nu informatie over deze klant als bewijs dat de persoon daadwerkelijk bestaat. Dan kan OPTA haar onderzoek naar Swiss Money Report vervolgen.

Voor het overtreden van het spamverbod kan OPTA boetes opleggen van 450.000 euro per overtreding.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond