Deel dit artikel
-

Overheid investeert 25 miljoen gulden in Digitale Universiteit

De overheid gaat de komende twee jaar 25 miljoen gulden steken in de Digitale Universiteit (DU). Dit maakte minister Hermans van Onderwijs bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De Digitale Universiteit is een samenwerkingsverband van enkele universiteiten en hoge scholen, die op deze manier onderwijs via internet willen stimuleren. De Digitale Universiteit zal dit jaar van start gaan.

De uitwerking van het plan voor de Digitale Universiteit berust bij een consortium van universiteiten en hogescholen, waarbij de Open Universiteit centraal staat. De universiteiten betalen elk drie miljoen gulden per jaar, de hogescholen één miljoen gulden per jaar. Het consortium rekende in zijn businessplan op een investering van 70 miljoen gulden over een periode van vier jaar. Hermans geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat hij in de loop van de eerste twee jaar over verdere financiële steun gaat beslissen.

Doel van de Digitale Universiteit is om online leren en daarbij behorende leermethoden in Nederland te stimuleren. Ook heeft de instelling ten doel om de bestaande ontwikkelingen op dit gebied bij de afzonderlijke universiteiten meer te integreren. De instellingen die meedoen kunnen gezamenlijk leermethoden ontwikkelen, in plaats van afzonderlijk, bovendien krijgen de studenten "flexibel en individueel onderwijs", aldus een verklaring van de Digitale Universiteit. Voor docenten biedt de Digitale Universiteit de mogelijkheid om zich snel nieuwe vormen van lesgeven eigen te maken. Partijen die niet aangesloten zijn bij het consortium – andere onderwijsinstellingen en ook bedrijven – kunnen tegen betaling gebruik maken van de diensten van de Digitale Universiteit.

De universiteiten die meedoen zijn naast de Open Universiteit de Vrije Universiteit (VU, Amsterdam) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). De hogescholen zijn Fontys Hogescholen, de Ichtus Hogeschool, de Saxion Hogeschool en de Hogescholen van Amsterdam en Utrecht. Begin maart haakten drie andere hogescholen die in eerste instantie ook zouden meedoen af. Het gaat om de HES en de hogescholen van Rotterdam en Den Haag. De bijdrage van één miljoen gulden per jaar en zorgen over de inpassing van de Digitale Universiteit in de eigen organisatie zouden daarbij een rol hebben gespeeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond