Deel dit artikel
-

Overheid investeert in glasvezel tot de voordeur

De regering gaat fors investeren in het Kenniswijk-project. Daarvoor is honderd miljoen gulden voor de komende vijf jaar vrijgemaakt. Staatssecretaris Monique de Vries van verkeer en waterstaat maakte dat gistermiddag bekend op het TV Meets The Web in Amsterdam.

Het Kenniswijk-project moet glasvezelverbindingen binnen brengen bij ruim tachtigduizend huishoudens in Eindhoven en Helmond. De superbreedband-verbindingen moeten drie jaar vooruitlopen op reguliere marktontwikkelingen. "De Nederlandse regering onderkent dat maatregelen nodig zijn om Nederland zijn positie in het voorfront van ICT-ontwikkelingen te laten behouden", zei de staatssecretaris.

Is het kabinet het geloof in marktwerking kwijtgeraakt? Monique de Vries vindt het een eigenaardige vraag. De subsidie is bedoeld om een "kip en ei-situatie" te doorbreken. De staatssecretaris vindt niet dat de overheid nu hooggespannen verwachtingen die de markt heeft gecreëerd probeert waar te maken. "Het kabinet is ervan overtuigd dat breedband de toekomst is", licht de staatssecretaris toe. "Voor zover vraag achterblijft is dat omdat men niet weet wat je ermee kunt doen." De subsidie is daarom voor een belangrijk deel gericht op educatie in de vorm van computercursussen en het uitgeven van een Rijbewijs Kenniswijk.

Voor de backbone van Kenniswijk loopt een open aanbestedingsprocedure, maar voor het laatste stuk 'fiber to the home' heeft het ministerie nu gekozen voor een subsidieregeling. Een voorwaarde is dat het bedrijfsleven minstens de helft bijdraagt. De honderd miljoen gaat nadrukkelijk naar consumenten die daarmee zelf een provider kunnen kiezen. Monique de Vries ontkent dan ook dat sprake is van een verkapte subsidie aan Bredband, de Zweedse glasvezelleverancier die sinds kort in Nederland actief is. "Het is de consument die kiest en die kan ook KPN kiezen als die breedband aanbiedt."

Het bedrijfsplan voor Kenniswijk verschijnt in juli.

Deel dit bericht

5 Reacties

Monique van Dusseldorp

Op de site van {TV Meets the Web; http://www.tvmeetstheweb.com } is ook de webcast te zien, van alle presentaties, die van de Staatssecretaris, maar ook die van Rob Shepard (over de strategie van UPC) en vele anderen.

K. Winkelaar

Ik heb het al geroepen toen men bezig was de miljarden in een nutteloze betuwelijn te pompen: laat de overheid nu eens 10 miljard op tafel leggen om heel nederland fiber-to-the-door te bieden.Het idee is simpel, leg 10 miljard klaar voor het bedrijf of consortium dat met het beste plan komt om heel Nederland van high-speed glasvezelverbindingen te voorzien. Op deze wijze los je een groot deel van de files op, ben je bezig om een enorme voorsprong op de rest van de wereld te nemen, en ben je relatief voordelig klaar. Uiteraard zal een bedrijf als KPN het niet leuk vinden als mijn plan wordt uitgevoerd, maar goed, het gaat om het algemeen belang, lijkt mij. Helaas besteed onze overheid het geld liever aan een techniek van bijna 200 jaar oud: het spoor.

Robert

Het begint eindelijk door te dringen bij de overheid dat er nodig wat moet gebeuren. Al jaren zijn er mensen aan het pleiten om eens in de kabelinfrastructuur te investeren ipv in (spoor)wegen. Er zijn diverse rekenmodellen gemaakt waaruit de voordelen van deze kabelinfrastructuur bleken.Helaas hebben we Nederlanders nog steeds last van de "ex-monopolist" KPN die de boel flink tegenhoudt. Ook in de UK hebben ze veel last van de ex-monopolist BT. Als de overheid dat eerst eens oplost gaat er misschien echt wat gebeuren.

Ronald Oldenburger

Ik ben het helemaal eens met Robert en dhr. K. Winkelaar. Ik woon zelf in een enorm klein dorp en zit te wachten tot dat er eindelijk eens kabelinternet bij ons komt, maar doordat onze kabelmaatschappij eerst de grote steden wil doen komt het nog niet bij ons. Doordat de overheid investeert in glasvezel hopelijk schieten ze dan ook eens op om hier in de buurt de kabel internetklaar te maken. Hier is trouwens in Drenthe.

Johan Meulekamp

Ieder initiatief is welkom. De Overheid neemt (UMTS) en geeft…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond