Deel dit artikel
-

Overheidsdiensten steeds meer digitaal

Nederlanders maken op grote schaal gebruik van digitale diensten van de overheid. Daarmee scoort Nederland hoog in internationaal verband. Dat schrijft minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.

Wat de kwaliteit en reikwijdte van elektronische overheidsdienstverlening betreft staat Nederland volgens de minister tweede op de e-government wereldranglijst van de VN. Gaat het om het betrekken van mensen bij de diverse overheden via internet, oftewel e-participatie, dan staat Nederland zelfs op een gedeelde eerste plaats met Zuid-Korea.

Meer digitale dienstverlening levert volgens Spies voordeel op: 1,6 miljoen euro per jaar voor de burger, 123 miljoen euro per jaar voor het Rijk en 215 miljoen euro per jaar voor gemeenten.

De komende jaren worden de digitale diensten van de overheid verder uitgebreid. Zo worden overheden gestimuleerd om zo veel mogelijk open data beschikbaar te stellen.

In haar brief noemt Spies enkele actuele voorbeelden. Zo navigeren Nederlandse ambulances sinds kort op coördinaten die horen bij objecten uit de nieuwe gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen. De belastingdienst zal de uitnodiging voor het doen van belastingaangifte voortaan digitaal (via de berichtenbox van MijnOverheid) versturen.

Spies vindt het belangrijk om naast de voortdurende verbetering van de digitale dienstverlening ook te investeren in een persoonlijke benadering. Zij hecht naar eigen zeggen waarde aan ‘respectvolle bejegening en transparant handelen’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond