Deel dit artikel
-

Payment-provider OTS failliet

update Het Amsterdamse OTS (Online Transaction Systems) is failliet verklaard. Het bedrijf handelde in opdracht van klanten online betalingen af. Door het wegvallen van klanten en het uitblijven van winstgevendheid raakte het bedrijf in de problemen. Ook zou een schuld uit het verleden hebben bijgedragen aan het faillissement. Acht medewerkers verliezen hun baan.

OTS is in 1996 opgericht door Hans Pérukel en neemt bedrijven die online handelen het betalingsverkeer uit handen, zoals een grotere partij als Bibit dit ook doet. Pérukel verkocht het bedrijf in april 1999 aan telecombedrijf RingRosa voor een bedrag van 3,8 miljoen gulden. RingRosa wilde al spoedig weer van het bedrijf af omdat het niet tot de kernactiviteiten zou behoren. In de periode dat OTS onderdeel uitmaakte van RingRosa raakte het bedrijf in de versukkeling, aldus Pérukel eerder tegenover Emerce. Personeel zat ziek thuis en klanten waren ontevreden of al opgestapt. In november 2000 kocht Pérukel het bedrijf terug.

Voor een nieuwe start was er steun verworven bij Tricorp Capital Partners uit Amsterdam. Sinds eind 2000 heeft Tricorp rond de anderhalf miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd, aldus een betrokkene. Tricorp had kort voor het faillissement zeventig procent van OTS in handen, vijtien procent was eigendom van Pérukel en het resterende deel was in handen van de curator van RingRosa, dat inmiddels failliet was gegaan maar nog wel een belang had in OTS.

OTS leed echter verlies, het bedrijf werd overeind gehouden met investeringen van de aandeelhouders. De grootste aandeelhouder, Tricorp, besloot niet opnieuw in OTS te investeren, aldus meldt een bron dichtbij het bedrijf. Een andere belangrijke reden voor het faillissement is het wegvallen van klanten uit de internetbranche, een segment waar OTS zich sterk op had gericht. Er waren nog onderhandelingen gaande met een financiële instelling om tot een overname te komen. Dit bedrijf kreeg echter geen toestemming van het moederbedrijf om de overname door te zetten, aldus de bron.

Voormalig directeur Rian van de Zanden van OTS spreekt dit echter tegen. "De opbouw van het aantal klanten en de winstgevendheid van OTS ontwikkelden zich volgens verwachting." Het bedrijf had juist te maken met een schuldenlast nadat het weer van RingRosa was overgenomen, aldus Van de Zanden. "Voor het aflossen van deze historische schulden was een schuldensanering uitgewerkt. Helaas bleek het niet mogelijk om, binnen het door schuldeisers vereiste tijdsbestek, de financiering van deze schuldsanering te regelen. Om deze reden heb ik de aandeelhouders geadviseerd het faillissement aan te vragen, waarna ik conform het besluit van de vergadering van aandeelhouders het faillissement heb aangevraagd."

Volgens Van de Zanden was OTS "in staat om, na doorvoering van beperkte aanpassingen, zonder financiering voort te bestaan. Het is jammer te constateren dat OTS, voornamelijk door oude schulden, alsnog het loodje legt."

De schuld die er nu met het faillissement ligt bedraagt volgens een betrokkene tussen de 400 en 500 duizend euro. Een doorstart van het bedrijf wordt zeer onwaarschijnlijk geacht.

Tricorp Capital Partners was niet bereikbaar om een toelichting te geven op het faillissement.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond