Deel dit artikel
-

PCM eerste partner nieuwe sms-dienst KPN

PCM is de eerste grote partij die adverteerders de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van Pluk, een nieuwe dienst die KPN en BarTrack gisteren officieel lanceerden. Adverteerders kunnen een Plukcode bij een advertentie-uiting plaatsen die verwijst naar meer informatie op internet. Door de code te sms'en naar het 'Pluknummer' ontvangt de consument een link naar de informatie die op een persoonlijke Pluk-internetpagina wordt opgeslagen.

Het beter meetbaar maken van het effect van offline campagnes is voor PCM (Volskrant, Algemeen Dagblad, NRC) een belangrijke reden om een strategisch partnership aan te gaan met Pluk Company, de nieuw opgerichte joint venture van KPN en BarTrack, die respectievelijk een deelneming van 51 en 49 procent hebben.

“Door pluk zal de impact van reclamecampagnes in dagbladen en de andere media van PCM goed meetbaar zijn,” legt Michael Nederlof, directeur PCM media uit. Als de adverteerder in verschillende dagbladen een zelfde advertentie zet met verschillende codes, kan bijvoorbeeld gemeten worden wat het verschil in effectiviteit per medium is. Naast PCM zal ook SBS Groep pluk inzetten.

KPN heeft de plukcodes al op een paar recente reclame-uitingen getest, vertelt woordvoerder Hufton van KPN. De officiele lancering vindt nu pas plaats, omdat met de eerste partners overeenkomsten zijn gesloten.

Met de plukdienst kunnen adverteerders een koppeling maken tussen de virtuele en echte wereld, zegt Hufton. Er bestaan andere interactieve diensten, zegt hij, waarbij bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van RFID of barcodes. Ook bestaan er concepten waarbij de informatie niet op een webpagina, maar in een e-mail komt te staan.

Pluk onderscheidt zich, zegt Hufton, doordat het erg eenvoudig is. “Misschien klinkt het concept de eerste keer ingewikkeld, maar het principe is niet gecompliceerd. Iedereen kan een sms’je sturen met een code daarin. Vervolgens kun je ‘s avonds achter je computer de informatie bekijken.” Die informatie staat op een persoonlijke plukpagina, die niet eerst door een gebruiker aangemaakt hoeft te worden. “We hebben alles bewust zo laagdrempelig mogelijk gehouden. Wie wil inloggen op zijn persoonlijke pagina hoeft alleen maar zijn moiblee nummer de het per sms ontvangen wachtwoord in te voeren."

Pluk past in de strategie van KPN om interactieve diensten te ontwikkelen voor mobiel, internet en TV, zegt Ludolf Rasterhoff, directeur KPN TV en Media. “Met pluk kan de consument laagdrempelig content verzamelen.”

Een plukcode kan, zoals in het geval van PCM, verschijnen bij advertenties in krant of tijdschrift, maar ook op billboards, vrachtwagens of op radio- of televisie, zoals bij SBS. De adverteerder die consumenten wil ‘triggeren’ om een sms’je te sturen met plukcode, moet de consument wel iets interessants bieden, zegt Marise Blom, woordvoerder van pluk. “Het gaat erom dat je de link van de echte wereld naar internet zo attractief mogelijk maakt. Als je wilt dat de consument een sms’je stuurt, zul je deze moeten verleiden met bijvoorbeeld extra content of een prijsvraag.”

De adverteerder die gebruik wil maken van pluk betaalt eenmalig 250 euro om klant te worden. Als klant heb je toegang tot pluk-net, vertelt Blom. Dat is een omgeving waar de adverteerder zelf codes aan kan maken. Per code betaalt een klant telkens 50 euro. Voor elk sms’je dat een consument verstuurt met plukcode, betaalt de adverteerder een bedrag dat kan oplopen tot 70 eurocent per bericht. Consumenten betalen alleen het normale sms-tarief dat de provider rekent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond