Deel dit artikel
-

Perkins: nu allerbeste tijd voor ICT-ondernemers en VC’s

Momenteel is de allerbeste tijd voor ICT-ondernemers en venture capitalists. Dat zei Anthony Perkins, hoofdredacteur van het gezaghebbende tijdschrift Red Herring tijdens de kick-off keynote op de Emerce Industry Day . "Kies voor de anti-trends", meent Perkins.

Perkins is overtuigd van het kiezen tegen de trend in. "De beste tijd om een ondernemer te zijn is wanneer iedereen naar de business school terug gaat. Het beste moment om venture capitalist te zijn is tijdens een vc-shake-out." De in de ogen van Perkins beste IT-bedrijven zijn alle opgericht in tijden van recessie, zo merkte hij op: Cisco, Microsoft, Intel en HP.

De Red Herring -hoofdredacteur gelooft heilig in de kracht van sterke zakelijke leiders. "Het is geen toeval dat de ICT-bedrijven die met veel succes door de shake-out zijn gekomen, nog steeds door de oprichters worden geleid: Dell, Apple, Microsoft. Het is niet gemakkelijk je aan te passen aan een nieuw tijdperk, je strategie radicaal te veranderen. Maar het is de enige manier om te overleven."

"Dell-ize or die", zei Perkins provocerend. Hij stelde bedrijven als Cisco en Dell ten voorbeeld die negentig procent van hun omzet via internet behalen. Wanneer een klant bij Dell een laptop bestelt, gaat er binnen twee uur automatisch een order naar Maleisië, waar die razendsnel op maat wordt gemaakt en verscheept naar de koper. Dell heeft een negative 24-day float: het ontvangt het geld van de klant 24 dagen voor hij de supplier moet betalen. Cisco op zijn beurt geeft bijna twee keer zoveel uit aan IT als de gemiddelde onderneming: zes procent. Maar 97 procent van de Amerikaanse bedrijven is nog lang niet zo ver, becijferde Perkins.

Terugkijkend op de gebarsten internet-bubble wijst Perkins erop dat "iedere grote innovatie, van de auto tot en met internet", is gebouwd ten koste van een enorme "financiële manie". Perkins was met zijn boek de Internet Bubble in 1999 een van de allereersten die voorspelden dat het internetsprookje snel een nachtmerrie zou worden. "Geen populair onderwerp toen op feestje in de Valley", zei hij tijdens zijn speech. Ook bracht hij de PC-bubble uit begin jaren tachtig in herinnering, waarbij honderden bedrijven als Commodore en Atari het loodje legden en alleen Apple als grote speler overleefde.

Maar Perkins is dus optimistisch over de toekomst. Hij meent dat negentig procent van de mogelijkheden op het vlak van ondernemen, economie en investeren nog voor ons liggen. "Ooit schiepen Jobs en Gates de PC-generatie met de revolutionaire belofte van een PC in ieder huis. Nu is dat het vooruitzicht van een device dat altijd met internet verbonden is."

Perkins ondersteunde zijn voorspellingen over de always-on-toekomst met een aantal statistieken: het aantal internetgebruikers in de wereld zal volgens hem in 2005 zijn vervierdubbeld naar twee miljard, het aantal bezitters van mobile devices (waaronder telefoons) verdubbeld naar twee miljard en de mondiale markt voor mobile services verviervoudigd naar 800 miljard dollar. "Voor het eerst zullen de meeste aan internet gekoppelde devices geen PC's zijn", meent Perkins.

Hij voorspelt ook een b-to-b explosie. Wereldwijd zal b-to-b commerce in 2005 een omvang hebben van 3-6 biljoen dollar (in 2000: 131 miljard dollar) en zal het aantal business gebruikers van instant messaging in de VS naar 50 miljoen zijn gestegen. "Een netwerk-wereld, waar we 24 uur per dag zeven dagen per week met elkaar kunnen communiceren, is een meer productieve wereld", concludeerde Perkins.

Deel dit bericht

1 Reacties

monique

Voor een groot deel mee eens. Juist nu de kudde de markt heeft verlaten en daarmee ook het hopeloze kuddegedrag van investeerders en starters die alleen maar verblind waren door de "onbegrensde" mogelijkheden van "het internet". En hun geld en energie stopten in de meest waanzinnige ideeen. De barstende zeepbel is het gevolg van mensen die achter elkaar aan renden op zoek naar iets waar ze niets van begrepen, maar het klonk heel heftig en je moest er gisteren al bij zijn! Met die motivatie worden geen sterke business beslissingen gemaakt! Eerlijk gezegd is het goed dat ze zijn verdwenen dan kunnen diegene die begrijpen wat internet wel en niet kan betekenen aan de slag. Overigens vindt ik Perkins zelfs nog wat te eenzijdig over de mogelijkheden van internet. Want de voorbeelden die Perkins aanhaalt zijn alleen maar goed toepasbaar op ICT-bedrijven in een malaise, terwijl er veel meer sectoren voordeel mee kunnen behalen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond