Deel dit artikel
-

Philips met Amsterdamse proef 06-betalen

Een aantal Nederlandse en buitenlandse bedrijven uit de telecom- en technieksector begint na de zomer een proef waarbij kleine betalingen in winkelcentra direct via de mobiele telefoon worden afgerekend. Kredietkaartbedrijf JCB, een Aziatische wereldspeler, grijpt de proef aan om zijn bereik en naamsbekendheid in Nederland te vergroten.

"Het is bij mijn weten de eerste proef in Europa met Philips´ Near Field Communications-technologie", aldus een woordvoerster van Paysquare. Het voormalig Interpay-onderdeel gaat het winkeliers contractueel mogelijk maken om betalingen via de mobiele telefoons te ontvangen.

Honderd Nokia-telefoons, model 3320, worden vanaf begin september uitgereikt aan mensen die werken in de omgeving van het Amsterdamse World Trade Center. "Dat zullen vooral Aziatische medewerkers van bedrijven die rondom het WTC actief zijn", zegt Michel van Bommel van de Benelux-vestiging van kredietkaartbedrijf JCB. "De meeste van hen hebben namelijk al een JCB-kaart. Met de telefoons kunnen ze bij een kleine 10 winkels betalingen gaan verrichten."

De proefpersonen hoeven bij de kassa van een supermarkt of koffieshop enkel hun mobieltje voor de kassa langs te zwaaien om te betalen. De ingebouwde NFC-chip staat draadloze communicatie toe tussen telefoon en kassa. Het te betalen bedrag wordt direct bijgeboekt in het kassasysteem van de winkelier en gecrediteerd op de kredietkaartnota bij de klant.

JCB werkt behalve met Philips, Nokia en Paysquare nog samen met KPN, GemPlus, ViVoTech en CCV Holland. Ieder van de bedrijven verzorgt een schakel in de keten van mobiele telefoon naar te crediteren bankrekening. De deelnemers aan het project denken dat betalen met een mobieltje sneller gaat dan contant, PIN´en of chippen.

Van Bommel: "Nederlanders gebruiken hun kredietkaart veelal om bedragen vanaf 30 à 40 euro te betalen. Wij willen dat bedrag naar beneden krijgen waardoor het te vergelijken wordt met chipknipgebruik. Rondom de chipknip willen we marktaandeel winnen."

Los van het JCB-initiatief onderzoeken mobiele telecombedrijven al langer hoe ze een deel van de mobiele betaalmarkt naar zich toe kunnen trekken. Mobiele aanbieders hebben immers al financiële relaties met 06-bellers via prepaidkaarten en abonnementen. Tot op heden zijn er geen breed geaccepteerde resultaten hiervan te zien. De Europese Commissie moet zich overigens nog uitspreken over de vraag of een prepaidtegoed überhaupt gebruikt mag worden om betalingen aan derden mee te verrichten, andere partijen dan mobiele aanbieders.

Na afronding van de proef wil JCB de NFC-betalingen ook buiten het Amsterdamse WTC introduceren. Gebieden waar veel Aziatische toeristen komen liggen voor de hand, aldus het bedrijf. Behalve aan het centrum van Amsterdam denkt Van Bommel ook aan Den Haag, Leiden, Delft en Utrecht. Een zegsvrouw van Paysquare: "Dat is niet onlogisch, omdat we zien dat er steeds meer toeristen uit onder meer Japan en China naar Nederland komen." JCB heeft in Nederland ongeveer 11.000 acceptanten, aanzienlijk minder dan de 100.000 of meer die marktleiders Visa en MasterCard bedienen. "Maar in Azië zijn we de nummer 1. Wereldwijd hebben we 56 miljoen kaarthouders."

JCB gebruikt de NFC-proef om meer naamsbekendheid te krijgen in Nederland. "We zoeken ook meer samenwerking met banken. Daarnaast gaat Paysquare voor ons de acquisitie van nieuwe acceptanten verzorgen." Of en hoeveel het bedrijf op prijs gaat concurreren houdt Van Bommel voor zich.

NFC is een betrekkelijk nieuwe technologie voor draadloze communicatie op korte afstand. Philips is als ontwikkelaar en fabrikant een voorloper op dit gebied. Tegen het einde van het jaar zouden ook telefoonmakers als Mitsubishi, Samsung en Motorola de chips in nieuwe generaties mobiele telefoons kunnen gaan verwerken. Het zal zeker nog jaren duren voordat de techniek gemeengoed is in mobiele telefoons.

Deel dit bericht

1 Reactie

Gerben

In tegenstelling tot de bewering van de woordvoerster van Paysquare is het natuurlijk niet de eerste Philips NFC pilot in Europa. Zie o.a. http://www.philips.nl/themes/themesarchive/mt_theme_2006_07_nfc_large.html of http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/1404.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond