Deel dit artikel
-

Pioniers blogwereld bundelen krachten

De belangrijkste pioniers in de blogwereld hebben woensdag in New York hun krachten gebundeld in Open Source Media (OSM). Het bedrijf gaat van start met een investering van 3,5 miljoen dollar

OSM is niet het eerste blognetwerk. De Huffington Post brengt sinds mei verschillende blogs bij elkaar op één website. AOL kocht in oktober Jason Calacanis’ Weblogs Inc voor 25 miljoen dollar. John Battelle, medeoprichter van Wired Magazine, werkt aan FM Publishing rond blogs zoals BoingBoing.

Roger L. Simon en Charles Johnson van Little Green Footballs hebben OSM vorig jaar opgericht onder de naam Pajamas Media. Die naam was ontleend aan een beruchte uitspraak van CNN-topman Jonathan Klein. ‘Bloggers hebben geen checks and balances,’ aldus Klein. ‘Het zijn jongens op zolderkamers in hun pyjamas.’

Klein reageerde daarmee op het Rathergate schandaal. CBS nieuwslezer Dan Rather had kort voor de presidentsverkiezingen het explosieve verhaal gebracht dat George W. Bush had gelogen over zijn activiteiten tijdens Vietnam. Verschillende blogs, waaronder Little Green Footballs, onthulden binnen enkele uren na de uitzending dat de memo’s waarop het verhaal was gebaseerd doorzichtige vervalsingen waren.

Uiteindelijk leidde de affaire tot het opstappen van Dan Rather en zijn team. Het was een overwinning voor de “blogosphere” op de gevestigde media. OSM bundelt nu de krachten van conservatieve blogs die Rathergate aan het rollen brachten, zoals LGF (littlegreenfootballs.com) en Instapundit (instapundit.com), maar ook linkse bloggers als Marc Cooper (marccooper.com) en David Corn (davidcorn.com). Enkele andere namen in het netwerk zijn Michelle Malkin (michellemalkin.com), Eugene Volokh (volokh.com), Manolo (shoeblogs.com), La Shawn Barber (lashawnbarber.com) en Arjan Dasselaar (zachtei.nl).

Open Source Media stelt dat blogs de concurrentie met gevestigde media aankunnen. Blogs hebben volgens Simon en Johnson bewezen echt nieuws te kunnen produceren. Het wereldwijde netwerk heeft ook blogs in Irak, zowel van Amerikaanse soldaten als van Irakezen. Overigens lukte het tijdens de lancering in New York niet de beloofde videoverbinding met Omar en Mohammed van Iraq The Model (iraqthemodel.blogspot.com) tot stand te brengen.

‘Hoewel het accent op de blogs ligt zullen we ons ontwikkelen tot een wereldwijde nieuwsdienst voor de toekomst,’ beloofde CEO Roger L. Simon, die een succesvol auteur was voor hij met bloggen begon. OSM zal nieuws en opinie gescheiden houden en strikte protocollen voor foutcontrole hanteren.

Een innovatie van OSM is de blogjam, een bericht waar alleen een handvol geselecteerde bloggers op mag reageren zodat een meer gerichte discussie ontstaat. ‘Het is onze versie van Meet The Press en dergelijke saaie zondagochtend praatprogramma’s,’ zegt Charles Johnson. ‘Maar dan niet saai omdat bloggers het doen.’ Johnson was in een vorig leven gitarist in de band van George Duke.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arjan Dasselaar

Erg open source, dat Open Source Media. Ik zit nog steeds te dubben of ik het contract zal tekenen, omdat ik de huidige samenstelling van het gezelschap politiek wat eenzijdig vind en het jammer zou zijn als OSM precies datgene wordt wat ze de MSM verwijt. Het toevoegen van Marc Cooper van de linkse The Nation/Huffington Post aan de editorial board is overigens een flinke stap in de goede richting. Wel aardig dat OSM me alvast de Google-bonus geeft ;-) Terzijde: van één Nederlander is de medewerking verzekerd. Dat is Pieter Dorsman, die vanuit Canada blogt op Peaktalk.com.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond