Deel dit artikel
-

Piratenpartij leidt juridische actie tegen BUMA-heffing

Auteursrechtenorganisatie BUMA wil de ten onterecht geïnde heffingen voor het linken naar en embedden van content niet terugbetalen. Dit blijkt uit een brief die zij aan meerdere verzoekers, waaronder Radio FM, verstuurd heeft. De Piratenpartij wil nu de krachten bundelen voor een juridische procedure.

Afgelopen februari bleek uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat voor het linken naar of het insluiten van legale en vrij toegankelijke content op het internet geen hernieuwde toestemming van de rechthebbende noodzakelijk was. Daarmee bleek de insluitheffing die door BUMA geheven werd op onder andere het embedden van YouTubevideos, onrechtmatig. Om deze reden besloot  BUMA haar heffingen voor 2014 te staken.

Begin deze maand stelde de Piratenpartij, in samenwerking met Wisemen advocaten, een voorbeeldbrief  ter beschikking waarmee personen en bedrijven die deze heffing konden terugclaimen. Hierop heeft BUMA naar nu blijkt afwijzend  gereageerd.

BUMA verwijst naar de zaak die zij heeft gewonnen bij de rechtbank Den Haag heeft bepaald. Tegen die uitspraak is geen hoger beroep ingesteld. ‘Tot het moment dat de Svensson uitspraak door het Hof van Justitie werd gedaan, is door alle betrokkenen deze uitspraak als richtinggevend geaccepteerd voor wat betreft dit onderwerp.’

Janmaarten Batstra, Piratenpartij-kandidaat voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, laat in een verklaring weten: ‘Het feit dat BUMA jarenlang, met spierballentaal en onder dreiging van rechtsgang, deze heffingen heeft afgedwongen is moreel verwerpelijk en juridisch onrechtmatig. De Piratenpartij heeft altijd verkondigd dat deze acties van BUMA niet legaal waren en heeft daarom ook het voortouw genomen om de gedupeerden van BUMA te helpen.’

Hoewel de Piratenpartij zelf geen partij kan zijn in een eventuele gang naar de rechter, neemt zij het voortouw in het verzamelen van benadeelde partijen om gezamenlijk op te treden tegen BUMA. Zij zijn daarbij verzekerd van de steun van Wisemen Advocaten. Meer dan de helft van het bedrag dat nodig is om de kosten van een procedure  te dekken is ondertussen al toegezegd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond