Deel dit artikel
-

Politie stopt internationaal verspreiding FluBot malware

Het cybercrimeteam van de politie in Oost-Nederland is erin geslaagd de verspreiding van schadelijke software (malware) te stoppen. Bij het complexe onderzoek zijn 11 landen en Europol betrokken.

Op dit moment heeft de politie tienduizend slachtoffers losgekoppeld van het FluBot netwerk en ruim 6.500.000 spam sms’jes voorkomen. Slachtoffers weten vaak niet dat ze de malware geïnstalleerd hebben. Ook de verdere verspreiding van de malware gebeurt zonder dat de gebruiker van een mobiele telefoon daar iets van merkt.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van de verspreiding van FluBot malware. De verspreiding verloopt voornamelijk via een fake sms uit naam van een pakketbezorgdienst waarbij het slachtoffer wordt uitgenodigd om op een link te klikken die verwijst naar een website waar men een app kan downloaden van de pakketdienst. In werkelijkheid download men hier de FluBot malware.

Deze schadelijke software werkt alleen op Android telefoons. Eenmaal in een telefoon, worden de contactpersonen gebruikt om het virus verder te verspreiden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond